BiH
298

Protest iz dijaspore: Slogan "Srbija do Tokija" Kolarova i Nastasića šalje opasne poruke

FENA/Klix.ba
Stranka dijaspore BiH izražava protest zbog zloupotrebe medija u cilju širenja nacionalističkih poruka, navodeći primjer isticanja slogana "Srbija do Tokija" fudbalera Manchester Citya Aleksandra Kolarova i Matije Nastasića.

"Ova poruka, kao što su to prikazivali i grafiti ispisani na spaljenim kućama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Kosovu, iskazuju bolesnu ambiciju velikosrpskih nacionalista da provedu u djelo ideju Srpske akademije nauka i umjetnosti", smatra Stranka dijaspore BiH.

U ovoj stranci ističu da su ova dva fudbalera pomutila slavlje navijača i brojnih gledalaca pred malim ekranima te navode da su svoj patriotizam mogli prikazati na brojne druge načine.

"Nije slučajno da su za ovu priliku izabrali ovakvu poruku svijetu. Za ovakvo ponašanje nema opravdanja i nadamo se da će uprava Manchester Citya reagirati, kao i FIFA", navodi Stranka dijaspore BiH.

Interesantno, sinoć su Twitteraši poredili ovaj potez srbijanskog dvojca u Cityju sa potezom Josipa Šimunića kojeg je FIFA suspendovala zbog neprimjerenog ponašanja na revanšu baraža za prvenstvo svijeta protiv Islanda, jer je po završetku susreta uzeo mikrofon u ruke i na terenu više puta uzvikivao ozloglašeni ustaški pozdrav "Za dom - spremni".

Danas će Sportskom arbitražnom sudu (CAS) u Lausanni u ovom slučaju biti iznesena konačna presuda.