Nakon napuštanja Iraka
0

Bh. radnici uskoro u Istanbulu

SRNA
Istanbul
Istanbul
Grupa od 17 državljana BiH, koji su napustili Irak nakon što su im istekle vize, trebalo bi u toku dana da stigne u Istanbul, odakle će nastaviti put za BiH, izjavio je Srni pomoćnik ministra inostranih poslova BiH za međunarodnopravne i konzularne poslove Zoran Perković.

Prema njegovim riječima, 17 radnika iz BiH koji su na prevaru otišli u Irak tek treba autobusom da stignu u Istanbul, iako su neki mediji objavili da su oni već stigli.

"U kontaktu sam sa generalnim konzulom BiH u Istanbulu Nerminom Mešinovićem, koji radi na tome da obezbijedi uslove da ova grupa odmah nastavi put ka BiH", rekao je Perković.

On je najavio da će se Ministarstvo inostranih poslova oglasiti saopštenjem za javnost kad bude izvjesno da su radnici iz Istanbula krenuli za BiH. "Sve bi se trebalo da se desi danas, tokom dana", dodao je Perković.

On je istakao da se radi o vrlo iscrpljujućoj situaciji za ljude koji su napustili Irak, jer putuju cijelu noć i dan.

"Nažalost, sami su sebe doveli u tu poziciju - otišli su bez konsultacija sa bilo kime, a već samo to što su u pasošima imali turističke vize na 15 dana je sumnjivo i govori da se radi o prevari", zaključio je Perković.

MIP BiH je, uz pomoć Međunarodne organizacije za migracije /IOM/, pomogao grupi od 17 svojih državljana, koji su se u kurdskom gradu Erbil u Iraku našli u nezavidnoj situaciji zbog isticanja viza, da se vrate u BiH.
U Erbil je posredstvom njemačke kompanije, čiji je vlasnik Eugen Eirich, otišlo šest Srba, 10 Bošnjaka i jedan Hrvat.