|

Prevareni radnici će iz Iraka biti vraćeni danas ili u nedjelju

Prevareni radnici će iz Iraka biti vraćeni danas ili u nedjelju
0
S
SRNA
25.11.2011. u 15:25
25.11.2011. u 16:29
17
komentara
0

dijeljenja
Prevareni radnici će iz Iraka biti vraćeni danas ili u nedjelju
Ministarstvo vanjskih poslova BiH uz pomoć Međunarodne organizacije za migracije radi na tome da 17 državljana BiH, koji su se u kurdskom gradu Erbil u Iraku našli u nezavidnoj situaciji zbog isticanja viza, već danas preko Istambula vrate u BiH, izjavio je Srni pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za međunarodnopravne i konzularne poslove Zoran Perković.
"Ministarstvo vanjskih poslova BiH, odnosno Ambasada BiH u Jordanu putem koje se diplomatski pokriva Irak, od sinoć je u kontaktu sa tim našim građanima. Uspjelo se isposlovati da im budu vraćeni pasoši", rekao je Perković u izjavi Srni.

Po njih je poslan autobus i već su na putu ka Istanbulu, gdje će Generalni konzulat BiH također pružiti potrebnu konzularnu pomoć, saopćeno je iz MVP-a.

On je napomenuo da su građani BiH otišli u Irak na osnovu bajkovitih obećanja o dobroj zaradi i da su ih prevarili mešetari iz njemačke firme koji su im oduzeli novac i pasoše uz izgovor da treba produžiti vizu.

"Ambasador BiH u Jordanu Zlatko Dizdarević rekao je da radi na tome da ti ljudi budu vraćeni danas, jer još imaju validnu vizu. Ukoliko se u tome ne uspije radit će se na tome da im za dva dana bude produžena viza kako bi najkasnije u nedjelju bili vraćeni u BiH", dodao je Perković.

"Nama u MVP-u je u interesu da te ljude vratimo danas kako ne bi bilo komplikacija vezano za produženje viza. Oni još legalno borave u Iraku i nisu uhpšeni", rekao je Perković.

IZ MVP-a su istakli da su odmah po sazananju o ovim dešavanjima, u popodnevnim satima 24. novembra, preko Ambasade BiH u Amanu (Hašemitska Kraljevina Jordan), stupili u kontakt sa bh. državljanima, iračkim državljaninom - poslovnim saradnikom njemačkog državljanina koji je bh. radnika doveo u Irak, nadležnim iračkim institucijama, kao i sa uredima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Međunarodnog crvenog križa u Iraku i Jordanu.

Aleksandar Elvis Ramić iz Blatnice kod Teslića objavio je jučer na svom profilu na društvenoj mreži Facebook da je zarobljen sa još 16 državljana BiH u Iraku, gdje su otišli posredstvom njemačke kompanije čiji je vlasnik Eugen Ejrih, koji je nestao bez traga. Tražio je pomoć, jer im danas, kako je naveo, ističu turističke vize zbog čega će završiti u zatvoru.

Ljubomir Malivojević, predsjednik Vijeća mjesne zajednice Blatnica, odakle su trojica zarobljenih Teslićana, rekao je da će pomoć u oslobađanju tražiti i od lokalne zajednice, ali i od institucija Republike Srpske i BiH.

Malivojević je istakao da je radnike prevario Nijemac Ejrih koji im je obećao da će sedmično zarađivati 700 dolara, ali je nakon dva-tri dana nestao.

On je dodao da im je posao posredstvom ove njemačke firme pronašao Zoran Ristikić iz Teslića.

U Erbil je posredstvom njemačke kompanije čiji je vlasnik Eugen Ejrih otišlo šest Srba, 10 Bošnjaka i jedan Hrvat.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...