Institucije šute
167

Bh. političari: Hrvatska predsjednica nanosi štetu BiH tvrdnjama da je ekstremistička zemlja

Piše: Ervin Mušinović
Foto: EPA
Foto: EPA
Dok predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović otvoreno nanosi štetu međunarodnom imidžu Bosne i Hercegovine, zvanične institucije BiH šute. Hrvatska predsjednica već duže vrijeme preuveličava stvari kada je riječ o radikalizmu u našoj zemlji, a o navodnom ekstremizmu u BiH jučer je informisala i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Uprkos tome što politički analitičari otvoreno poručuju kako predsjednica Hrvatske nije relevantna da govori o stanju u BiH, činjenica je da istupi Kolinde Grabar-Kitarović nanose nesagledive posljedice po međunarodni imidž BiH.

Naime, predsjednica susjedne zemlje već duže vrijeme otvoreno u stranim medijima iznosi netačne podatke o sigurnosnom stanju u BiH, tvrdeći kako se "treba suočiti s činjenicom da se iz takozvane Islamske države u BiH vraćaju hiljade boraca".

Kolinda Grabar-Kitarović oglušuje se na podatke bh. obavještajno-sigurnosnih agencija i političara najvišeg ranga koji su do sada nekoliko puta ponovili da njene tvrdnje nisu tačne.

Nakon današnje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske, novinari su predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića pitali o borbi protiv terorizma i ekstremizma u BiH.

"Terorizam je globalni problem i niko od njega nije zaštićen. Mi smo u potpunosti posvećeni aktivnoj borbi rješavanja problema terorizma i bilo kakvog radikalizma. U posljednjih 16 mjeseci, niko iz BiH nije otišao na strana ratišta. To su podaci naših obavještajnih agencija", istakao je Zvizdić.

Identično stanje kao u BiH, kada je riječ o odlasku na ratišta na Bliskom istoku, je i u susjednoj Hrvatskoj s obzirom na to da nijedna osoba iz ove zemlje u protekloj godini nije otišla na strano ratište.

Postavlja se pitanje i kako izjave predsjednice države s kojom naša zemlja ima najdužu granicu utječu na razvoj turizma, ali i privlačenje stranih investicija s obzirom na to da turisti sigurno neće dolaziti, a ni investitori ulagati u zemlju u kojoj "cvjeta" ekstremizam.

Iako su brojni zvaničnici poput predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića reagovali na lažne tvrdnje Grabar-Kitarović, to je ipak ostalo na nivou medijske reakcije.

Ovako ne istupa predsjednica prijateljske zemlje

Još uvijek nije jasno zbog čega institucije BiH šute i na taj način same omalovažavaju državu BiH i daju poticaj hrvatskoj predsjednici da nastavi iznošenje netačnih informacija.

Naime, države u međunarodnim odnosima svoje prigovore, negodovanje ili neslaganje u vezi s politikama drugih država izražavaju putem protestne note koja predstavlja zvaničan stav, odnosno zvanično neslaganje države s ponašanjem druge države ili nekog od njenih funkcionera.

Protestnu notu upućuju ministarstva vanjskih poslova, a u slučaju BiH, Ministarstvo vanjskih poslova upućuje protestnu notu na osnovu zahtjeva Predsjedništva BiH.

Ovim povodom razgovarali smo s bivšim ministrom sigurnosti BiH i trenutnim zastupnikom u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadikom Ahmetovićem koji nam je rekao da istupi hrvatske predsjednice i njeni stavovi koje sve češće ponavlja po svijetu nisu stavovi prijateljske zemlje.

"Sada je već jasno, od BiH pravi terorističku zemlju svjesno. Stvaranje takve slike o BiH u svijetu, pogotovo od susjedne zemlje, velika je šteta za našu zemlju i to direktno utječe na njen euroatlantski put", kazao je Ahmetović.

Ističe da se sa sigurnošću može reći da su izjave Kolinde Grabar-Kitarović prepreka i ulaganjima u BiH odnosno vanjskim investicijama u našu zemlju. Kako kaže, ovo zaslužuje posebnu pažnju i trebalo bi biti tema hitne sjednice Predsjedništva BiH na kojoj bi se donio stav o ovom pitanju.

"Treba poslati jasnu poruku susjednoj Hrvatskoj da se tvrdnje iznose snagom argumenata i na bazi informacija kojima raspolažu obje zemlje. Hrvatska je ozbiljna zemlja i ovakvi stavovi nadam se da nisu stvar neznanja. Ponavljanjem, već nekoliko puta, teze da je BiH nesigurna zemlja u pogledu terorizma su svjesna i namjerna politika hrvatske predsjednice", rekao je Ahmetović.

Ahmetović koji je i član Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ističe da se sa sigurnošću može reći da Kolinda Grabar-Kitarović nema dobre namjere prema bosanskim muslimanima i BiH.

Predsjedništvo BiH treba odmah uputiti protestnu notu Hrvatskoj

"BiH treba dobre i prijateljsk odnose s Hrvatskom, ali očito je da ovakvim istupima po svijetu hrvatska predsjednica to ne želi. Kao bivši ministar sigurnosti BiH mogu kazati da je problem terorizma isti sigurnosni izazov i prijetnja za svaku zemlju podjednako", kazao je Ahmetović.

Kako kaže, teroristi ne biraju ni vrijeme ni prostor pa ni naciju u svojim terorističkim aktivnostima. Pozvao je Vladu Hrvatske da pojasni svoje stavove prema BiH i istupe šefice države.

"Takav stav prema BiH i bosanskim muslimanima u vrijeme kada se obilježava godišnjica genocida nad Bošnjacima u BiH je veoma ružan i ponavljam nije prijateljski. Očekujem da Predsjedništvo BiH uputi Republici Hrvatskoj protestnu notu odmah i bez odgađanja", zaključio je Ahmetović.

Član Komisije za vanjske poslove i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović kazao nam je da je gospođa Kitarović političarka "županijskog kapaciteta".

"Ne čude me njeni promašaji u svijetu ozbiljne politike. Svako, od nas samih, pa do država u čijim organima vlasti učestvujemo, treba prvo pomesti ispred svoga praga pa onda gledati šta se dešava u susjedstvu", kazao je Magazinović.

On ističe da ako hrvatska predsjednica krene čistiti ispred svoga praga, morat će organizovati veoma ozbiljnu radnu akciju koja će potrajati.

"Poslije toga možemo razgovarati i o BiH pa i pojavi ekstremizma. Siguran sam da će o toj temi tada i ona moći reći mnogo toga, prije svega na bazi aktuelnog iskustava s ekstremistima u zemlji čija je trenutna predsjednica", zaključio je Magazinović.