Uz ostala krivična djela
0

Bh. policija nije imuna na korupciju

Piše: A. Kovač
Iz redova policije Republike Srpske u 2008. godini, prema riječima Uroša Pene, direktora policije RS, procesuirano je oko 600 njenih pripadnika što zbog korupcije, što zbog drugih težih i lakših povreda radne dužnosti.

Prema riječima Pene u RS-u i BiH prisutna su sva koruptivna djela, kao i da trenutno niko ne zna koliki je obim korupcije i drugih krivičnih djela ali da se protiv nje treba boriti.

Hapšenje Bojana Cvijana, uposlenika SIPA-e, pokazuje da u policijskim agencijama ne samo da ima korupcije nego da policijski službenici usko surađuju s kriminalcima. Naime, Cvijan, koji je bio vođa Tima za sprečavanje i otkrivanje kriminaliteta u vezi s drogama u SIPA-i, uhapšen je u septembru ove godine kada je u Beogradu uhapšen Darko Elez.

Cvijan je prema istražnim policijskim podacima prepoznat kao član organizovane kriminalne grupe i desna ruka Eleza. Cvijan je suspendovan s posla, a prema riječima Borisa Grubešića, portparola Tužilaštva BiH, istraga o ovom slučaju još uvijek je u toku.

"Kada bi i druge institucije, kao što to rade policijske, sankcionisale svoje uposlenike koji počine bilo koje krivično djelo, ili, pak, lakšu ili težu povredu dužnosti, svima bi bilo bolje. Svako malo možete čuti da je neki policajac negdje uhapšen što pokazuje da policija prepoznaje u svojim redovima i udaljava s posla one koji tamo ne pripadaju. To bi trebale raditi sve institucije u BiH“, kazao je Pena.

Jedinica za profesionalne standarde Federalne uprave policije od januara do septembra ove godine vršila je unutrašnje istrage u 56 predmeta protiv 75 uposlenika, i to 67 policijskih službenika, četiri državna službenika, četiri namještenika, te deset uposlenika. Okončane su 42 istrage, a u radu je još 14 predmeta.

Unutrašnja kontrola ocijenila je da su u 16 predmeta prijave osnovane, 11 neosnovane, devet bez dovoljno dokaza, oslobađajućih je bilo tri, te tri u kojima nije bilo elemenata za unutrašnju istragu.

Iako smo uputili pitanje, iz Federalne uprave policije nam nisu odgovorili za koja djela i zbog čega su vršene unutrašnje istrage protiv uposlenih.