BiH
274

Bh. planinari u humanoj misiji osvojili Crveni kuk na Visočici

Klix.ba
U organizaciji Stanice planinarskih vodiča Sarajevo jučer je realizovana humanitarna tura na Crveni kuk (1733 m/nv) na području planine Visočica.

Planirana ruta kretanja je bila: Sinanovići – Jelenača – Mandino vrelo – Crveni kuk (1733 m/nv) – Mandino vrelo – Jelenača – Sinanovići a vrijeme trajanja je bilo oko pet sati.

Za realizaciju ovog humanitarnoh pohoda izabrano je područje planine Visočica, jedne od najljepših planina u Bosni i Hercegovini. Netaknuta priroda i nekropole stećaka svejedoče o životu stotinama godina unazad sa svojim tipičnim planinskim selima gdje je očuvano stočarstvo i zdrava hrana.

Planina Visočica se nalazi na prirodnoj granici između Hercegovine i Bosne sa najvišim vrhom Džamija 1967 m n/v. Odlikuje se prekrasnim predjelima i krajolikom koja je posebno izrađena u zimskom periodu.

Ovoj humanitarnoj akciji odazvali su se mnogi mnogi ljubitelji prirode i planinari planinarskih društava iz Sarajeva i drugih dijelova Bosne i Hercegovine. Ukupno je učestvovalo 108 planinara.

Po završetku humanitarne ture organizovano je planinarsko druženje u domu Tušila.

Sav prikupljeni novac ide u dobrotvorne svrhe za liječenje studenta Šumarskog fakulteta Faruka Podruga kojem je dijagnosticirana leukemija.

Namjera Stanice planinarskih vodiča Sarajevo je da ubuduće, u zavisnosti od situacije, godišnje organizuju bar jedan ovakav pohod i da on postane tradicionalan.