BiH
0

Bh. pivari za uvođenje diferencirane akcize na pivo

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Igor Gavran (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Odbor Grupacije proizvođača piva u BiH pri Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH na sjednici danas u Sarajevu podržao je aktivnosti Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u vezi s izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u smislu uvođenja diferencirane stope na pivo.

Predsjednik Grupacije i direktor Bihaćke pivare Edin Ibrahimpašić izjavio je da Ministarstvo za ovu inicijativu ima osnove u Evropskoj direktivi iz 1992. kojom su zaštićeni manji, regionalni pivari od najezde velikih multinacionalnih kompanija.

On je pojasnio da je u inicijativi Ministarstva predložena nacionalna stopa od 0,35 KM po litri piva koja je u kasnijoj proceduri smanjena na 0,25 KM po litri tako da je razlika između dviju stopa bila samo 0,05 KM po litri iako je po EU Direktivi dopuštena do 50 posto.

"Tako mala razlika neće pomoći bh. proizvođačima i mi se zalažemo da u novu verziju zakona bude vraćena nacionalna stopa od 0,35 KM po litri piva", istakao je Ibrahimpašić.

Dodao je da bi bilo opravdano i da ta stopa bude 0,40 KM po litri te da ne razumije zašto država "siječe granu na kojoj sjedi", odričući se prihoda od oko 16 miliona KM.

"To je jedino moguće protumačiti kao utjecaj agresivnih lobija na Parlamentarnu skupštinu BiH", naglasio je Ibrahimpašić.

On je precizirao da uvozna piva u BiH imaju tržišni udio od 65 do 70 posto, iako domaći proizvođači imaju kapacitete da podmire čitavo tržište.

"Velike multinacionalne kompanije koje su nama konkurenti na tržištu posmatraju ovu državu kao jedan svjetski grad od četiri miliona stanovnika i oni gubitak na jednom tržištu mogu kompenzirati s dobiti na drugom da bi ugasili proizvodnje u domicilnim državama i onda dirigovali uvjete koji njima odgovaraju", rekao je Ibrahimpašić.

Direktor Grudske pivovare Ante Boban naveo je da su prije pola godine obustavili proizvodnju jer se nisu mogli boriti na tržištu s velikim kompanijama koje uvoze pivo u BiH, a koje imaju budžete kao i neke države.

"Zato je za nas jako bitno da u Zakon uđe stopa od 0,35 KM po litri čime bi bili stvoreni preduvjeti za ponovno pokretanje proizvodnje u našoj pivovari", istakao je Boban.

Savjetnik generalnog sekretara VTKBiH Igor Gavran precizirao je da je u osam mjeseci 2013. došlo do drastičnog smanjenja izvoza iz BiH od 53 posto, te da je izvezeno svega 1,2 miliona KM, dok je vrijednost uvezenog piva dostigla gotovo 100 miliona KM.