BiH
0

Poslanička rasprava o izmjenama Zakona o akcizama na pivo

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas razmatra Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH je većinom glasova utvrdilo prijedlog ovog zakona kojim se mijenja način obračuna akcize na pivo.

Kako je navedeno u obrazloženju, razlozi za pokretanje postupka za donošenje ovog zakona proističu iz potrebe poduzimanja mjera koje će stvorili povoljnije uvjete za poslovanje privrednih subjekata iz pivarske industrije, a naročito u pogledu konkurentnosti.

Prema predloženom zakonu, pivare čija je prosječna proizvodnja u prethodne tri godine manja od 400.000 hektolitara zadržale bi akcizu od 0,20 KM po jednom litru, a za pivare koje proizvode više od 400.000 hektolitara godišnje obračunavala bi se akciza od 0,25 KM po jednom litru. Pravo na smanjenu akcizu može ostvariti i uvoznik pod uvjetom da ima dokaz da je pivo nabavio od proizvođača čija je prosječna proizvodnja u prethodne tri godine manja od 400.000 hektolitara.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Asim Sarajlić je kazao da je Klub SDA iznio jasnu podršku ovom prijedlogu te da će pokušati i kroz amandmane, s ostalim kolegama, "još malo popraviti matematiku na račun domaćih proizvođača, stati u njihovu zaštitu".

Poslanik HDZ-a BiH Mato Franjičević je kazao da, osim zaštite ili stimuliranja domaće proizvodnje piva domaćih pivovara i stavljanja u konkurentnu poziciju u odnosu na one vanjske, bilo bi dobro da se napravilo više kategorija tih domaćih ili općenito proizvođača piva.

"Moj je prijedlog da se za one proizvođače koji proizvode više od 400.000 hektolitara trošarina poveća na 30 feninga po litri, i to će onda biti istinski realni stimulans za domaće proizvođače piva. A da sve ove koji proizvode ispod 400.000 hektolitara, da napravimo više kategorija", kazao je Fanjičević, dodajući da će u tom smislu pripremiti amandmane.

Poslanik SDP-a BiH Anto Domazet je kazao da predloženi tekst zakona predstavlja konkretnu mjeru zaštite domaće proizvodnje.

"Pri tome treba da budemo sasvim načisto da u mjerama zaštite domaće proizvodnje imamo različit arsenal mjera, počevši od mjera aktivne politike koje promoviraju razvoj, pa do mjera pasivne politike koje sprječavaju konkurenciju iz inozemstva. Rekao bih da je ovo jedna mjera kombinirane zaštitne politike i dobrodošla mjera za očuvanje, odnosno za uspostavljanje fer konkurencije domaćih proizvođača piva s globalnim i regionalnim proizvođačima koji nastupaju na bh. tržište", kazao je Domazet.

On je istaknuo da je ovo usklađeno s praksom EU, a samim tim i s praksom Svjetske trgovinske organizacije i “da su nam to ustvari limiti u arsenalu mjera koje možemo poduzimati u vezi sa zaštitom domaće proizvodnje”.

"Ovim mi nismo stavili u posebno privilegovan položaj domaće proizvođače. Mi smo njih stavili u možda više fer položaj u odnosu na konkurenciju, ali uspjeh ove mjere presudno će ovisiti od konkurentnosti domaćih kompanija", kazao je Domazet.