{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Bh. olimpijac veličao Karadžića i Šešelja

S
12.3.2010. u 09:38
25
19
Bh. olimpijac veličao Karadžića i Šešelja
25
Bh. olimpijac veličao Karadžića i Šešelja
Nemanja Košarac (lijevo) i Mladen Plakalović (desno) (Foto: Facebook)
Portal Sarajevo-x.com došao je u posjed fotografija mladog bh. olimpijca Mladena Plakalovića koji je našu zemlju predstavljao na upravo završenim Olimpijskim igrama u Vancouveru. Plakalović na fotografijama ponosno pozira u majici na kojoj je fotografija Radovana Karadžića, dok je nesuđeni olimpijac Nemanja Košarac u majici na kojoj je utisnut lik Vojislava Šešelja.
Jedna od fotografija ispred džamije postavljena je na Košarčev Facebook profil, a osim njih dvojice tagovane su i osobe na majicama, kao "Dr. David Dabic (Raso)" i "Mag. dr. Vojislav Seselj". Njihov prijatelj u komentarima ispod fotografije konstatovao je da je pozadina iza njih "moćna" dodavši da su Košarac i Plakalović "heroji pred džamijom", na šta je Košarac prokomentarisao - "joj pa znaš nas".

Košarac je bio kandidat za bh. olimpijski tim, ali je u posljednji trenutak "otpao" za nastupe na Igrama u Vancouveru.

U telefonskom razgovoru za Sarajevo-x.com, Mladen Plakalović, biatlonac koji je na utrci na 15 kilometara za ZOI osvojio 78. mjesto, potvrdio je da zna o kojim fotografijama je riječ, začuđeno upitavši "da li je to neki problem?".

"Nemam pojma zašto nosim tu majicu. Nosim je po kući. Da li je to neki problem?", rekao je Plakalović, komentirajući za Sarajevo-x.com ovaj skandal.

Na konstataciju da jeste problem, s obzirom na sve što se dešavalo tokom rata i da je on nastupao pod zastavom BiH na proteklim Olimpijskim igrama, Plakalović je rekao da su fotografije stare dvije godine.

O ovom slučaju razgovarali smo i sa Saidom Fazlagićem, v.d. generalnim sekretarom Olimpijskog komiteta i šefom misije bh. olimpijskog tima.

On je u izjavi za naš portal rekao da je zatečen fotografijama koje smo proslijedili na adresu OK-a BiH.

"Mi smo sa svim sportistima prije odlaska na Olimpijadu razgovarali o svim detaljima i jedna od tačaka je bila i zabrana doticanja i spominjanja bilo kakvih tema koje su vezane za vjeru, naciju ili politiku. Čak su i šale na taj račun bile zabranjene", rekao je Fazlagić.

On je naglasio da se Mladen tokom boravka u Vancouveru fino i korektno ponašao i nije se doticao takvih tema. Fazlagić je dodao da su svi sportisti na Olimpijadi imali fantastične aktivnosti i ovako nešto se nije dalo naslutiti. V.d. generalnog sekretara je još jednom naglasio da im je svaki razgovor na takvu temu bio zabranjen i da je Plakalović poštivao sve institucije i zastavu BiH dok je bio član olimpijskog tima naše zemlje.


"Čudi me ovakva situacija, jer je poznato da su vrhunski sportisti apolitični. Ipak, fotografije su nastale mimo dešavanja vezanih za Olimpijski komitet i predstavljaju privatni stav, pa bi vam Mladen mogao dati odgovor na ovo pitanje", rekao je Fazlagić.

I dok Olimpijski komitet prije svake Olimpijade jedva pronalazi novac za organizovanje nastupa, od kojih se jedan dio odvaja i iz budžetskih sredstava, mladi bh. olimpijac nosi majicu sa čovjekom kojem se upravo sudi za najteže zločine i genocid počinjen nakon Drugog svjetskog rata.

Zabrinjavajuće je da se mladi ljudi, poput osamnaestogodišnjeg Plakalovića, koji je još uvijek srednjoškolac, odlučuju na ovakve poteze i sa ponosom nose majice sa fotografijama osumnjičenih za ubistva, mučenja i progone stotina hiljada građana BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: