BiH
1

BH novinari: Zabrinuti smo zbog gašenja printanog izdanja "Slobodne Bosne"

FENA
Upravni odbor Udruženja "BH novinari" izrazio je danas zabrinutost zbog gašenja štampanog izdanja magazina "Slobodna Bosna" te prelaska ovog medija na elektronsko izdanje od januara 2016. godine.

Iz Upravnog odbora "BH novinara" ističu da prestanak izlaženja ovog magazina, nakon punih 20 godina i štampanja 1.000 brojeva, predstavlja nemjerljiv gubitak za novinarsku zajednicu BiH, kao i za svakog građanina pojedinačno.

Napominju da je "Slobodna Bosna" jedan od rijetkih nezavisnih medija u BiH koji je godinama odolijevao snažnim političkim pritiscima i iznova kritički pisao o događajima od značaja za bosanskohercegovačku javnost, koji je razotkrivao korupciju i kriminalne afere, dizao glas protiv nacionalizma, fašizma i drugih nedomokratkih ponašanja te širio medijske slobode, pluralizam informacija i različitost stavova.

U ovom udruženju su mišljenja da je gašenje printanog izdanja "Slobodne Bosne" atak na kompletnu medijsku zajednicu u BiH, čije se medijsko tržište godinama uništava, ne samo ekonomskim razlozima i krizom koja je zahvatila cijeli svijet, već, kako se navodi, snažnim političkim pritiscima na medije i uplitanjima politike u oglašivačko tržište, kao i uticajima nacionalnih i partijskih lobija na finansiranje medija iz javnih budžeta i iz prihoda javnih kompanija.

"Medijski klijentelizam i netransparenost finansiranja medija te direktni politički uticaji na ekonomsku održivost medija, kroz prelijevanje javnog novca u odabrane i politički podobne medije, izravno su doprinijeli gašenju Slobodne Bosne", tvrde iz Upravnog odbora Udruženja, dodajući da ta "ista politika, personalizovana kroz moćne pojedince ili javne vlasti, može istom političkom voljom ugasiti BHRT, kao javni servis na nivou države ili bilo koji drugi medij iza kojeg ne stoje politički i nacionalni interesi i lobiji".

Pozivajući se na međunarodne standarde i dokumente zaštite slobode izražavanja i neovisnosti medija, njihove ekonomska stabilnost i održivosti, Upravni odbor "BH novinara" zahtijeva od Vijeća ministara i Parlamentarne skuštine BiH hitno donošenje Zakona o transparentnosti medijskog vlasništva i finansiranja medija i Zakona o oglašavanju, kako bi se spriječili svaki novi pokušaji dirigovanog gašenja medija i prevladavanja političkih, a ne profesionalnih i informativnih razloga za njihov opstanak i ispunjavanje informativnih potreba građana BiH.

Istovremeno, Upravni odbor "BH novinara" poziva kolege novinare, vlasnike medija, domaće medijske organizacije i institucije da iskažu solidarnost s novinarima i urednicima "Slobodne Bosne" i ličnim doprinosom pokušaju spriječiti gašenje štampanog izdanja ovog magazina, saopćeno je iz Upravnog odbora "BH novinara".