{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vijeća za štampu u BiH zabrinuto zbog sve češćih napada političara na novinare

28.10.2015. u 10:58
0
21
Vijeća za štampu u BiH zabrinuto zbog sve češćih napada političara na novinare
0
Vijeća za štampu u BiH zabrinuto zbog sve češćih napada političara na novinare
Foto: Arhiv/Klix.ba
Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH održala je 65. sjednicu na kojoj je razmatrano 11 žalbi pristiglih u posljednjih mjesec dana: 2 žalbe su prihvaćene, jer je u člancima na koje su uložene žalbe utvđeno kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH, a 9 žalbi nije prihvaćeno, u skladu sa zaštitom prava novinara na slobodno izvještavanje i predočavanje istinitih informacija javnosti.
Članovi Žalbene komisije su na kraju sjednice diskutirali o nedavnim događajima i verbalnim napadima na novinare i novinarke, te o uskraćivanju informacija novinarima. Tim povodom, Žalbena komisija izdaje sljedeće saopćenje za javnost:

Zabrinjavajući su sve učestaliji napadi političara i javnih dužnosnika na novinare i medijske djelatnike. Ti napadi nisu samo verbalni, već se sprovode i kroz zloupotrebu institucija sistema.

Također je krajnje zabrinjavajuće što na takve istupe političara i javnih dužnosnika ne reagiraju predstavnici vlasti i političkih partija, ministarstva pravde i tužilaštva.

Međunarodnim konvencijama je propisano da je obaveza novinara da, u interesu javnosti, u ovom slučaju - građana BiH, propituju i izvještavaju o svim relevantnim događajima, kao i da neometano istražuju sve teme koje su od općeg, javnog značaja.

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH apelira na sve nadležne institucije da novinarima omoguće nesmetan rad, slobodu informiranja i argumentirane javne kritike.

Komisija posebno apelira na tužilaštva na svim nivoima, da procesuiraju vinovnike napada i sve one koji onemogućavaju novinare i novinarke da na dostojanstven način obavljaju svoje dužnosti, saopćeno je iz Vijeća za štampu u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: