BiH
0

BH novinari traže javno očitovanje UO Javnog RTV sistema o nedavnom incidentu

FENA
Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su protest Upravnom odboru Javnog RTV sistema zbog neprofesionalnog odnosa Ahmeda Žilića, predsjedavajućeg Upravnog odbora, prema novinarima koji su u četvrtak pratili sjednicu tog tijela.

"Prema informacijama kojima raspolažemo, Ahmed Žilić je odbio odgovoriti na pitanja novinara Federalne TV, te nije na jednak način omogućio svim novinarima da dobiju izjavu o zaključcima zasjedanja Upravnog odbora RTV sistema, zbog čega su protestirali novinari RT RS, Srne i Glasa Srpske", saopćio je Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari.

U saopćenju se navodi da su "razdvajanje i diskriminacija medija, bahato ponašanje prvog čovjeka UO Javnog sistema emitiranja i pokušaj uskraćivanja informacija od značaja za javnost u suprotnosti s načelima slobodog pristupa događajima, otvorenošću prema javnosti i ulogom kakvu javni mediji i njihova upravna tijela trebaju imati u demokratskim društvima".

"Ne ulazeći u rad Upravnog odbora Javnog RTV sistema i međusobne odnose članova tog tijela, kao i aktualna sporenja između javnih servisa u vezi s marketingom i rejtingom gledanosti, Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima upozoravaju članove upravnih tijela i manadžmente javnih televizija da novinari i urednici ne smiju biti žrtve sukoba između pojedinih javnih emiteta.

Posebno je nedopustivo da ti sukobi utječu na rad novinara ili njihov slobodan pristup događajima od značaja za javnost", navodi se.

Zbog toga "Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima traže javno očitovanje UO Javnog RTV sistema o incidentu koji se desio u četvtak, te profesionalno postupanje prema svim novinarima i medijima bez obzira na lične stavove pojedine članova UO prema tim medijima".