Zbog emisije Tema dana
0

Nermin Durmo odbio ostavku Belmina Karamehmedovića

SRNA
Vršilac dužnosti generalnog direktora BHRT-a Nermin Durmo odbio je da prihvati ostavku vršioca dužnosti direktora BHT 1 Belmina Karamehmedovića, jer smatra da nema razloga da on snosi posljedice neprofesionalizma u programu ovog emitera - pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Durmo je rekao da je poslovodstvo BHRT-a jedinstveno u stavu da Karamehmedović ne treba da podnese ostavku, koja je uslijedila nakon emisije "Tema dana", koju je u ponedjeljak uređivala i vodila Suzana Stambol, a govorilo se o odnosu medija i politike u BiH.

"Poslovodni odbor BHRT-a i Kolegijum generalnog direktora zaključili su da u emisiji BHT 1 'Tema dana' 'Mediji i politika' nisu do kraja ispoštovani svi profesionalni principi na kojima počiva rad Javnog servisa BiH. To se, prije svega, odnosi na spominjanje u negativnom kontekstu nekih medija čiji predstavnici nisu bili učesnici u programu i nisu imali mogućnost da iznesu svoje stavove u diskusiji", saopšteno je iz Poslovodnog odbora BHRT-a.

U saopštenju se navodi da će biti formirana komisija koja će sve ovo ispitati i odlučiti o koracima koje će preduzeti, a "Nezavisne  novine" pišu da je Suzana Stambol bila iznenađena nakon ove informacije, koju je čula od novinara iz drugih medija, jer joj niko zvanično nije saopštio da je njena emisija bila neprofesionalna.

"Pozvala sam u goste pet novinara iz različitih medija širom BiH. Ocijenila sam da je u redu da se otvoreno govori o stanju u medijima i da je ta tema aktuelna, što je pokazao interes gledalaca, ali i reakcije nakon emisije", rekla je Stambol i  dodala da se ne može izjašnjavati o stavovima svojih pretpostavljenih jer njoj niko o emisiji nije rekao ni riječ.

Odgovorni urednik informativnog programa BHT-a Damir Šimić nije odgovarao na pozive "Nezavisnih novina", kao ni Karamehmedović, pa ovaj list nije saznao kakva je odluka i koje su zamjerke na emisiju Suzane Stambol.

 U "Temi dana" BHT 1 u ponedjeljak gosti su bili Senad Hadžifejzović, urednik Centralnog dnevnika koji se emituje na TV 1, Rubina Čengić, urednica u magazinu "Start", Mario Vrankić, urednik u HTV Oskar C, Suzana Rađen-Todorić, odgovorna urednica BN TV, i Dragan Jerinić, zamjenik direktora "Nezavisnih novina" i predsjednik NUN RS.
Nakon što je u ponedjeljak emitovana "Tema dana", u Dnevniku 2 FTV u utorak su prozvali BHRT da su u gostima imali ratnohuškačke novinare uz još niz uvredljivih opaski. Napetost među novinarima BHRT-a i FTV-a juče je bila vidna i na Facebook, gdje je ovo bila jedna od osnovnih tema - pišu "Nezavisne novine".

Posljednjih dana nekoliko političkih partija oglasilo se saopštenjima koja se uglavnom odnose na informativni program FTV-a i emisiju "60 minuta". Iz RTV FBiH oglasili su se saopštenjem da su se našli na meti napada nacionalista iz Mostara, Banjaluke i Sarajeva.