Različita tumačenja
16

BH novinari od BHRT-a traže detaljne informacije o imenovanjima Milovića i Radoje

Klix.ba
Borka Rudić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Borka Rudić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Upravni odbor BH novinara i Linije za pomoć novinarima zatražio je detaljno i tačno informisanje javnosti u vezi sa procesom imenovanja urednika Informativnog i Dokumentarno – savremenog programa BHT 1.

"Obraćam vam se u ime Upravnog odbora BH novinara i Linije za pomoć novinarima, sa zahtjevom za hitno i javno objavljivanje svih informacija u vezi sa procesom imenovanja urednika Informativnog i Dokumentarno – savremenog programa BHT 1, obavljenog 13. marta ove godine na sjednici Upravnog odbora BHRT-a u Banja Luci, a koje je izazvalo različita tumačenja i reakcije u bosanskohercegovačkoj javnosti", stoji u dopisu BH novinara.

Naveli su da je BHT1 javni medij, koji se finansira sredstvima građana, te su Upravni i Poslovodni odbor BHRT-a dužni transparentno i odgovorno postupati prema građanima BiH u svim segmentima poslovanja javnog servisa na nivou države, uključujući i imenovanja urednika programa i pojedinih redakcija.

"S obzirom na to da u slučaju imenovanja Tvrtka Milovića za urednika Dokumentarno – savremenog programa i Marka Radoje, na mjesto urednika Informativnog programa BHT1, niste sa javnošću podijelili sveobuhvatne informacije o tome kako su i zašto upravo oni imenovani na pomenute funkcije, smatramo kako ste svojim netransparentnim djelovanjem ostavili prostor za kontraverzna tumačenja, politizaciju i manipuliranje cijelim ovim procesom", navodi se u dopisu.

Naveli su da su zbog pozvali da hitno, putem saopćenja ili javnog obraćanja, građanima BiH objasne jesu li tokom imenovanja pomenutih urednika poštovali odredbe Zakona o javnom RTV servisu BiH kojima su propisane nadležnosti Upravnog odbora (član 29.) i generalnog direktora (član 32.) prema kojima Upravni odbor daje saglasnost na imenovanja koja predlaže generalni direktor, poštujući najviše profesionalne standarde odabranih kandidata.

"Javnost mora znati koje su zakonske odredbe omogućile članovima UO BHRT-a da sami imenuju dvojicu urednika, bez uvažavanja prijedloga generalnog direktora, te koja su prethodna iskustva, relevantna za pozicije u informativnom i dokumentarnom programu, kao i profesionalna stručnost i kredibilitet presudili za imenovanje rečenih kandidata. Također, dužni ste javnost uvjeriti da su imenovani urednici dostavili pravno valjanu dokumenatciju o ispunjavanju svih uvjeta konkursa, a da to nije bio slučaj sa drugim kandidatima za ove dvije funkcije, kao i za pozicije urednika Sportske redakcije i Redakcije revijalno - zabavnog progama, za koje ste poništili rezultate konkursa i kandidovanja", navode u dopisu.

Podsjetili su kako očuvanje političke nezavisnosti, finansijske održivosti, programskog kvaliteta i javne odgovornosti RTV BiH, uključujući i druga dva javna servisa u BiH, postavljaju visoko na ljestvici zadataka u procesu EU integracija i izvještavanja o napretku BiH.

"S tim u vezi, apeliramo još jednom na vas, kao članove Upravnog i Poslovodnog odbora BHRT, da svojim postupanjem i javnim predočavanjem relevantnih i tačnih informacija o imenovanju urednika Informativnog i Dokumentarno - savremenog programa BHT1, potvrdite da štitite navedene vrijednosti i predano radite na provedbi EU standarda u funkcioniranju javnog RTV servisa na nivou države BiH", zaključeno je u dopisu BH novinara.