Reakcija
50

BHRT odgovorio FTV-u: Izabrani urednici su profesionalci, jednostrani prekid saradnje je neprimjeren

Klix.ba
Povodom saopćenja koje su Poslovodni odbor i Programski kolegij RTV Federacije BiH uputili javnosti, a koje se odnosi na kadrovsku i uređivačku politiku BHRT, Upravni odbor BHRT se oglasio također saopćenjem u kojem su akcent stavili na nekoliko stavki.

"Sve odluke Upravnog odbora donesene su u skladu sa zakonom i važećim pravilnicima BHRT-a, a svi izabrani urednici su profesionalci i tri člana UO koji su glasali Za stoje iza tog izbora", navedeno je u saopćenju koje potpisuju Dejana Radovanović-Šarenac, predsjedavajuća, te članovi Zoran Krešić i Ljubomir Zuber.

Član UO BHRT Mufid Memija nije saglasan sa stavovima iznesenim u saopćenju.

Dalje navode da kada je riječ o primjedbama vezanim za neizbor Srđana Šarenca, žele upoznati javnost da Šarenac nije ispunjavao osnovne formalno-pravne uslove propisane konkursom, zbog čega nije mogao ni biti izabran na mjesto urednika dokumentarno-savremenog programa.

"Također, smatramo neprimjerenim jednostrane prekide saradnje, s obzirom na više puta iskazanu namjeru za zajedničkim djelovanjem i izgradnjom modernog, profesionalnog i digitalizovanog Javnog RTV sistema", navode u saopćenju.

Na kraju su napomenuli da se UO BHRT ograđuje od političkih konotacija iznesenih u saopćenju Poslovodnog odbora i Programskog kolegija RTV Federacije BiH i podsjeća da jedino članovi UO BHRT, uz legalitet, imaju i puni legitimitet jer procedure izbora provodi nadležna Regulatorna agencija za komunikacije BiH, a ne političke i interesne grupacije.

Podsjećamo, u jučerašnjem saopćenju RTV Federacije Bosne i Hercegovine je obavijestila javnost da prekida svaku saradnju sa dokumentarno-savremenim programom BHT1, sve dok je na mjestu šefa te redakcije Tvrtko Milović.