Imenovanjem Milovića
122

Sindikat BHRT-a: Narušen nam je ugled, ugrožena sigurnost, a gosti nas odbijaju

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Sindikalna organizacija BHRT-a oglasila se nakon nove sjednice održane jučer i upozorila na negativne konotacije koje su uslijedile nakon posljednjih imenovanja urednika Tvrtka Milovića u ovom kolektivu.

"Kao sindikat koji je potpuno nezavisan od poslodavca, ali i bilo kakvog političkog utjecaja osjećamo potrebu da u svjetlu posljednjih dešavanja iznesemo svoj stav vezan za posljednja imenovanja, koja su prozrokovala dodatne negativne konotacije na račun BHRT-a. Zasnivajući svoj rad na osnovnim načelima demokratije, duboko orijentirani ka osnovnim etičkim i načelima profesionalnog medijskog istupanja, zaštiti radnih i socijalnih interesa kako naših članova, tako i svih uposlenika BHRT-a, smatramo da su posljednja imenovanja na pojedine uredničke pozicije ugrozila ne samo etičke, profesionalne, radne i socijalne interese uposlenika BHRT-a nego i sigurnost naših kolega koji svakodnevno obavljaju terenske zadatke", saopćili su iz Sindikata BHRT-a.

Upravni odbor BHRT-a imenovanjem ljudi čiji su javni istupi krajnje negativni i uvredljivi dodatno je narušio ugled Radio-televizije BiH i Javnog servisa, kojem već sada gosti odbijaju učešće u programskim sadržajima, a eminentni i neovisni stručnjaci ukidaju pridjev "javni", upozoravaju iz BHRT-a.

"Osim toga, UO Radio-televizije BiH na sastanku sa predstavnicima našeg sindikata održanom 10. jula 2017. godine obećao je da će na odgovorne pozicije imenovati stručne, sposobne i moralne ljude kako bi se vratilo poljuljano povjerenje naših slušalaca i gledalaca te podigao kvalitet programskih sadržaja, a zapravo su ovakvim potezima postigli kontraefekat i stvorili dodatni animozitet prema našoj kući. Stoga još jednom želimo skrenuti pažnju odgovornim da ovakva imenovanja ne doprinose stvaranju boljih i kvalitetnijih uslova za rad uposlenika BHRT-a, nego dodatno pogoršavaju ionako težak socijalni status velikog broja radnika naše medijske kuće", istaknuto je iz Sindikata BHRT-a.