|

BH novinari: Javni protest Zlatku Kraviću zbog pritiska na portal Klix.ba

BH novinari: Javni protest Zlatku Kraviću zbog pritiska na portal Klix.ba
86
Klix.ba
11.9.2019. u 14:48
76
komentara
86

dijeljenja
BH novinari: Javni protest Zlatku Kraviću zbog pritiska na portal Klix.ba Foto: I.Š./Klix.ba
Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuje javni protest Zlatku Kraviću, direktoru Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu zbog pritiska na novinara Ervina Mušinovića i zahtjeva da otkrije izvore informacija, koje je portal Klix.ba dobio pišući o smrti jednog novorođenčeta i lošem zdravstvenom stanju još dvije bebe, rođene u ovoj bolnici početkom septembra 2019. godine.
"Tokom vođenja intervjua, direktor Kravić je pozvao policiju sa namjerom da zastraši novinara Mušinovića i prisili ga na otkrivanje izvora informacija, tako da je jedan dio novinarskog intervjua obavljen uz prisustvo policije, legitimisanje novinara i davanje iskaza u vezi sa informacijama objavljenim na portalu Klix.ba", saopćio je Upravni odbor Udruženja BH novinari.

UO BH novinara smatra nedopustivim postupak Zlatka Kravića i ocjenjuje ga nedozvoljenim kršenjem prava na slobodu izražavanja, čiji je sastavni dio i pravo na zaštitu izvora informacija, posebno informacija od javnog značaja."U suprotnosti je sa medijskim slobodama i pravom na slobodan i dostojanstven rad pozivanje policije i njihovo prisustvo tokom vođenja intervjua, kao i pokušaj dr. Kravića da novinara dodatno zastraši novim institucionalnim pritiskom – najavom tužbe i pozivom tužilaštvu da se uključi u istragu o 'curenju' informacija iz ove zdravstvene ustanove", piše u saopćenju za javnost.

UO BH novinara zahtijeva od doktora Zlatka Kravića javno izvinjenje novinaru Ervinu Mušinoviću i uredništvu portala Klix.ba, kao i zaustavljanje svih postupaka koji su u vezi sa pravom novinara na korištenje neimenovanih izvora i njihovu zaštitu, kao i medijskim slobodama općenito.

"Prava novinara i sloboda medija u BiH su zaštićeni zakonskim okvirom, kodeksom novinarske etike i evropskim standardima slobode izražavanja, uz obavezu njihovog prihvatanja i poštivanja od svih institucija i pojedinaca u ovoj državi, uključujući i direktora Opće bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš u Sarajevu", zaključuje Upravni odbor Udruženja BH novinari.
Prijavi grešku


Komentari (76)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...