Osude
36

BH novinari: Istražiti i sankcionirati prijetnje smrću novinaru Bursaću

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije su osudili govor mržnje i prijetnje smrću upućene novinaru Draganu Bursaću putem društvene mreže Facebook.

Navode da su eksplicitne prijetnje smrću, praćene govorom mržnje, upućene Bursaću 8. jula putem Facebooka na tekst pod naslovom "Slavi li Banja Luka srebrenički genocid?" koji se odnosi na održavanje mitinga podrške Ratku Mladiću 11. jula u Banjoj Luci.

Iz Udruženja podsjećaju kako to nije prva prijetnja upućena kolegi Draganu Bursaću, nego samo jedna u nizu, svaka jednako brutalna i sa ozbiljnim pokušajem ugrožavanja života i sugirnosti novinara, ali bez efikasnih mjera nadležnih policijskih i pravosudnih institucija, te kažnjavanja osoba koje šire mržnju i pozivaju na ubijanje.

"Smatramo da su sloboda govora, pravo na izražavanje vlastitih stavova i razmišljanja, bez cenzure i straha da će zbog toga biti progonjen, etiketiran ili biti izložen prijetnjama, neotuđiva prava svakog pojedinca, ali i obaveza državnih institucija da svim zakonskim i drugim mjerama štite ta prava. U tom kontekstu, BH novinari upozoravaju na učestalost prijetnji i ugrožavanja sigurnosti novinara koji iznose kritičke stavove i vlastita mišljenja o osjetljivim temama iz političkog, vjerskog, ekonomskog i društvenog života u BiH", navedeno je u saopćenju.

Zbog toga BH novinari i Linija za pomoć novinarima izričito zahtijevaju od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske efikasnu istragu prijetnji Draganu Bursaću i svim drugim novinarima, te sankcioniranje osoba koje stoje iza tih prijetnji.