Opasna spirala
14

Bh. ministri s predstavnicima EBRD-a u Londonu: Ostvareni preduslovi za nova zaduživanja

Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i njegov zamjenik Mirko Šarović u sklopu današnje Treće investicione konferencije o zapadnom Balkanu, koju organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu, potpisuju Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara i EBRD-a.

Iz Vijeća ministara BiH su za Klix.ba obrazložili da se Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i EBRD-a odnosi na saradnju u pružanju podrške inicijativi za investicijsku klimu i upravljanje za Bosnu i Hercegovinu.

"Memorandum kreira okvir saradnje između EBRD-a i BiH radi poboljšanja razvoja privatnog sektora, jačanja investicione klime i promoviranja dobrog upravljanja uspostavljanjem Investicionog vijeća uz EBRD podršku", kazala nam je Mirjana Micevska iz službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Prema njenim riječima, Memorandum ima okvirni karakter i odražava stavove i namjere Vijeća ministara BiH i EBRD-a da sarađuju bez stvaranja bilo kakvih obaveza za entitete i niže nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini.

Ekonomski analitičar Muris Čičić kazao je za Klix.ba da je dobro što bh. ministri prisustvuju današnjoj konferenciji u Londonu, što zbog potpisivanja Memoranduma o razumijevanju, što zbog kontakata s moćnicima iz svijeta politike i privrede.

"Bitno je da naši političari održavaju kontakte s predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija, a na takvim skupovima, kao što je ovaj u Londonu, uvijek postoje susreti s važnim ljudima.To je dobro", rekao je Čičić.

Objasnio je da EBRD za svako kreditiranje određenih projekata ima konkretne sporazume, a da smatra da se Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara i EBRD-a odnosi na generalnu saradnju, nakon što je u Bosni i Hercegovini usvojen set zakona o akcizama.

Podsjećamo, nakon prošlosedmičnog sastanka premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića i direktorice Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za centralnu i jugoistočnu Evropu Charlotte Ruhe saopćeno je da bi u Londonu trebao biti potpisan Memorandumu o razumijevanju između JP Autoceste Federacije BiH i EBRD-a.

Taj dokument odnosi se, kako je saopćeno, na razvoj i izgradnju putne infrastrukture u BiH kojim bi bila osigurana kreditna sredstva u iznosu od 120 miliona eura za nastavak izgradnje Koridora 5C koji spaja Budimpeštu s Pločama. Ranije je najavljeno da bi taj dokument, ukupne vrijednosti 180 miliona eura, trebali potpisati predstavnici EBRD-a i entitetski ministri prometa i komunikacija.