BiH
0

Bh. maturanti treniraju za obaranje rekorda u sinhroniziranom plesu

FENA
(Foto: FENA)
Prvi trening bh. maturanata koji će ove godine učestvovati u obaranju Guinnesovog rekorda u sinhroniziranom plesu, održava se danas u Sarajevu.

Završna smotra ovogodišnje, osme po redu, "Maturantske parade" bit će održana 23. maja, a ovoga puta za obaranje Guinnesovog rekorda zaplesat će, uz vršnjake iz evropskih gradova, i maturanti u Bihaću, Travniku, Zenici, Tuzli, Visokom, Kaknju, Jablanici, Konjicu, Trebinju i Sarajevu.

Kako je kazao predsjednik Akademije plesnog pokreta u BiH, koja je organizator ovogodišnje smotre, Mladen Brekalo, ovo okupljanje je jedinstveno, što kod maturanata probudi posebne emocije zbog skorog rastanka, a takve emocije rađaju još veću energiju.

U izjavi za Agenciju FENA glasnogovornica ove plesne parade Rialda Jarkoč-Memišević kaže da bi ove godine pripreme za paradu trebalo proći nekoliko hiljada maturanata da bi na ulicama deset bosanskohercegovačkih gradova u maju bila karnevalska atmosfera kao svojevrsna priprema za Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu.

Podsjetila je da će pripreme za obaranje rekorda trajati dva mjeseca, a događaj će biti veličanstveno obilježavanje završetka srednjoškolskog obrazovanja.

"Uz podršku Ambasade Brazila stvorit ćemo istinski brazilski ugođaj što će, sigurni smo, privući veliku pažnju i odobravanje svih onih koji se tog 23. maja nađu na ulicama Sarajeva", istaknula je Jarkoč-Memišević.

Tada će svi maturanti nositi plavo-žute majice koje će osigurati Prevent, dok će generalna proba biti na Termama na Ilidži, a organizatori su pozvali maturante srednjih škola da se u što većem broju uključe u najveću maturantsku zabavu na svijetu.

Projekt u Sarajevu implementiraju Akademija plesnog pokreta i Plesni klub "Romantik" kao suorganizator projekta.