{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. inovatori se iz Varšave vratili s dvije zlatne medalje

F
24.10.2010. u 19:27
0
2
Bh. inovatori se iz Varšave vratili s dvije zlatne medalje
0
Bh. inovatori se iz Varšave vratili s dvije zlatne medalje
Varšava
Uprkos činjenici da na računu Asocijacije imaju samo 50-ak maraka, zbog čega na ovojesenje međunarodne izložbe inovacija putuju novcem prikupljenim među svojim članstvom, predstavnici Asocijacije inovatora BiH ne propuštaju priliku da odgovore pozivima iz inostranstvu, kako bi pokazali djela naših građana koja mogu biti korisna čitavom čovječanstvu, saopćeno je iz ove Asocijacije.
Najnovija potvrda takvog rada dolazi iz Varšave sa Šeste međunarodne varšavske izložbe inovacija. Među ostalim priznanjima, bh. inovatori su dobili dvije zlatne medalje.

Zlatne medalje, na čijim diplomama je naglašeno da se dodjeljuju "sa čestitkama žirija", dobili su Zdravko Bosnić iz Banje Luke i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog.

Bosnić je predstavio potpuno nov način korišćenja kinetičke energije vodotoka: za razliku od uobičajenog postavljanja turbinske osovine (koja, pojednostavljeno rečeno, premošćuje rijeku), Bosnićeva turbina se zaranja "naglavačke" u vodu, pod uglom od oko 70 stepeni u odnosu na površinu rijeke. Time se omogućava da je više od pola rotora, sa lopaticama, uronjeno i pod punim pogonom vodotoka.

Tako se za 10-ak puta povećava koeficijent iskorišćenja energije vodotoka, u poređenju sa dosadašnjim vodoturbinama.

Sadikovićev način dopiranja do istraživačkih i eksploatacijskih bušotina omogućava da se dopre do crpilišta u utrobi zemlje ispod 12.262 m (što je rekord, dostignut tokom bušenja 1970-89. u Rusiji).

Razloga za zadovoljstvo ima i Enes Hodžić iz Sarajeva koji je predstavio dvije inovacije i za obje dobio priznanja. Za potpuno nov način prikupljanja i odvoza smeća (pri čemu su kante većim dijelom ukopane u zemlju) dobio je zlatnu medalju Svjetske federacije inovatorskih organizacija, IFIA, a za vodoturbinu sa lopaticama koje se klate dobio je srebrenu medalju žirija.

Srebrena priznanja dobili su i Sanel Alagić, Bugojno (voćni kajmak u bačvicama od bijelog bora), Vukosava Božić, Banjaluka (krevetna kada za nepokretne bolesnike), Azra Hadžić, Sarajevo (pazušni uložak za neutralizaciju znoja) i osnovci Milenko Savanović, Miloš Ubović i Nebojša Žutić, iz Vrbanje, kod Banjaluke (štap sa signalnim priborom).

Pavela Pavelka iz Sarajeva dobio je bronzanu medalju (biološko đubrivo).

"Nasuprot besparici, koja je rezultat nerazumijevanja i lošeg odnosa domaćih budžetskih 'budža' prema inovatorstvu, domaćini svjetskih izložbi daju najveće moguće popuste bh. inovatorima, uključivo znatno jeftinije ili besplatne štandove, često plaćen smještaj, a ponekad i avionski prevoz. Zahvaljujući ovoj podršci, i natprosječno velikom broju priznanja za kvalitet naših inovacija - ali zahvaljujući i njihovim autorima koji vlastitim novcem pretvaraju svoje inovacije u tržišne proizvode, BiH je u međunarodnom inovatorskom pokretu poznata i priznata kao 'zemlja najdinamičnijeg razvoja na bazi inovacija svojih građana'", saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: