Koristi se hlorokin
130

Bh. infektolozi dali upute o liječenju zaraženih koronavirusom u našoj zemlji

Dž. L.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Asocijacija infektologa Bosne i Hercegovine izdala je preporuke za liječenje odraslih bolesnika zaraženih novim koronavirusom. Preporuke uključuju tretmane na osnovu kliničke slike pacijenta, od lakše do one teže.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 28. februara ove godine objavila dokument koji objedinjuje smjernice i naučne dokaze proizašle iz liječenja prethodnih epidemija od HCoV-a. Ovaj dokument govori o mjerama za prepoznavanje i razvrstavanje pacijenata preme kliničkoj slici, naročito tretman pacijenata oboljelih od Covida-19 s teškom akutnom respiratornom bolešću.

Preporuke WHO-a koncipirane su prema rapoloživim i dostupnim lijekovima u BiH, odnosno date su upute za potraživanje lijeka koji je u eksperimentalnoj fazi.

Stoga prije odluke o započinjanju terapije, iz Asocijacije infektologa BiH naglašavaju da je potrebno slijediti kategorizaciju pacijenata na osnovu sljedeće kliničke slike:

  1. Asiptomatska ili oligosimptomatska forma kao lakša klinička forma kod osoba mlađe životne dobi bez komorbiditeta.

Tretman: isključivo simptomatski (hidracija neutralnim otopinama sobne temperature, rehidracijske tekućine, paracetamol, C vitamin 2 grama, 0,9 posto rastvor NaCl u obje nosnice radi smanjenja replikacije virusa u nazofarinksu ili eventualno rastvori betadina koji imaju odobrenje za kontakt sa sluznicama)

  1. Blaža klinička forma bez evidentnog ili incipijentnog supstrata na plućima okarakterisana kao srednje teška klinička forma bez respiratorne insuficijencije i potrebe za kiseoničkom podrškom kod bolesnika starije životne dobi i osoba s komorbiditetima (hipertenzija, dijabetes, imunološka stanja koja zahtijevaju imunosupresivnu terapiju, onkološke bolesti i dr.)

Tretman: uz navedenu simptomatsku terapiju (hidracija, rehidracija tekućine, paracetamol, C vitamin 2-4 grama, 0,9 posto rastvor NaCl u obje nosnice radi smanjenja replikacije virusa u nazofarinksu ili eventualno rastvori betadina koji imaju odobrenje za kontakt sa sluznicama) započeti i Lopinavir/ritonavir 2x2 tablete (200/50 mg) 14 dana.

  1. Bolesnici s težim kliničkim simptomima uz radiološku potvrdu infiltrativnih promjena na plućima koji zahtijevaju kiseoničku podršku okarakterisani kao teška klinička forma sa ili bez komorbiditeta.

Tretman: uz navedenu simptomatsku terapiju, započeti i Lopinavir/ritonavir 2x2 tablete (200/50 mg) 14 dana, u Hlorokin fosfat 1x1.000 mg (600 mg baze) kroz pet dana - Oprez radi kardiotoksičnosti.

Podsjećamo, Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazao je da hlorokin ima jak potencijal da se koristi kao preventivna mjera protiv koronavirusa, sve dok vakcina ne bude dostupna.

Svojom strukturom hlorokin ima jedinstvenu sposobnost ulaska u ćelije i prelaska endosomske membrane te sprečavanja zakiseljavanja apsorbiranjem velike količine vodika. Nakon što pređe membranu i uđe u organelu, organela je spriječena da dosegne niži pH. Kada se to desi, hlorokin onemogućava hidrolizu potrebnu da se koronavirusi repliciraju.

Prema južnokorejskim i kineskim smjernicama, hlorokin je učinkovit tretman za Covid-19.