Lijek protiv malarije
38

WHO zaustavio testiranje hidroksihlorokina na pacijentima zaraženim koronavirusom

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zaustavila je testiranje hidroksihlorokina - lijeka protiv malarije na pacijentima zaraženim koronavirusom zbog straha za njihovu sigurnost.

BBC piše da je taj proces obustavljen privremeno u nekoliko zemalja i da je riječ o mjeri opreza. Ovakva odluka je također uslijedila nakon što je nedavno provedena medicinska studija sugerisala da hidroksihlorokin može povećati rizik od umiranja pacijenata koji boluju od COVID-19.

Predsjednik SAD-a Donald Trump i drugi zvaničnici su često navodili hidroksihlorokin kao mogući lijek za bolest koju izaziva koronavirus. Trump je čak priznao da i on taj lijek uzima kao prevenciju od zaraze.

Studija je još pokazala da je hidroksihlorokin koristan za liječenje malarije, stanja poput lupusa i artritisa, ali nijedno kliničko ispitivanje nije preporučilo njegovu upotrebu za liječenje COVID-19.

WHO inače provodi klinička ispitivanja raznih lijekova kako bi se napravila procjena koji je od njih najkorisniji za liječenje COVID-19, ali je nešto ranije iz ove organizacije upozoreno da se pojedinci ne smiju samoinicijativno liječiti i upotrebljavati te lijekove jer tako sebi nanose veliku štetu.

U ponedjeljak, WHO je saopćila da će hidroksihlorokin biti uklonjen iz ispitivanja sve dok se ne procijeni da je siguran.

U studiji Lancet učestvovalo je 96.000 pacijenata koji su zaraženi koronavirusom od kojih je gotovo 15.000 dobijalo hidroksihlorokin ili srodni hlorokin samostalno ili u kombinaciji s antibiotikom.

Nakon toga je otkriveno da je veća mogućnost da će pacijenti preminuti u bolnici i razviti komplikacije srčanog ritma prije nego ostali pacijenti kojima nije ponuđen navedeni lijek.

Procenat smrtnosti testiranih grupa bio je: hidroksihlorokin 18 posto, hlorokin 16,4 posto, kontrolna grupa devet posto. Oni koji su tretirani hidroksihlorokinom ili hlorokinom u kombinaciji s antibioticima imali su veću stopu smrtnosti.

Istraživači su upozorili da se hidroksihlorokin ne smije koristiti izvan kliničkih ispitivanja.