BiH
62

Bh. građani pozvani da svoj sljedeći odmor provedu u Egiptu

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ambasada Arapske Republike Egipat večeras je u Sarajevu upriličila prijem povodom promocije egipatskog turizma.

"Noć promocije turizma u Egiptu" organizovana je kako bi se lansirala kampanja promocije egipatskog turizma u BiH za 2015. godinu.

Tokom prijema brojnim zvanicama obratio se ambasador Arapske Republike Egipat u BiH Yasser El Atawi koji je naglasio kako ova kampanja prvenstveno ima za cilj da dodatno unaprijedi odlične bilateralne odnose dviju država.

Ambasador El Atawi je istakao kako se u okviru same kampanje realizuju mnoge promotivne aktivnosti, prije svega radna putovanja predstavnika medija i turističkih organizacija iz BiH u Egipat kako bi sami imali priliku da posvjedoče o odličnom nivou sigurnosti i stabilnosti turističkih destinacija.

"Napori koje je egipatska vlada uložila u turistički sektor su donijeli rezultate, pa je tako procenat noćenja u hotelima u mjestima poput Hurghade, Sharm el Sheika, Aswana, Luxora i Kaira premašio 90 posto što je više od najvećeg postotka zabilježenog 2010. godine", istakao je tokom svog obraćanja ambasador El Atawi.

Također je naglasio da se i u ostalim područjima Egipta turizam vraća na stanje iz perioda 2005.-2010., te da se očekuje da će stanje u budućnosti biti i bolje od zabilježenog.

Ambasador El Atawi je svim prisutnim poželio sve najbolje u Novoj godini i pozvao ih da svoj sljedeći odmor provedu u divnom, toplom i sunčanom Egiptu.

Sunčanje i kupanje na pješčanim plažama, odmor u odličnim hotelima, ronjenje u Crvenom moru, posjet drevnim piramidama, krstarenje Nilom, upoznavanje pustinje ili drevnih gradova samo su neke od mogućnosti koje nudi čarobni Egipat.

Savjetnik za turizam iz ureda u Istanbulu Ahmed Ali predstavio je glavne turističke destinacije u Egiptu, te istakao vrijednost svoje posjete Sarajevu i BiH tokom koje se sastao s predstavnicima turističkih agencija i vlasti u BiH.

Prijemu je prisustvovalo mnoštvo zvanica iz javnog, političkog i privrednog života BiH, ambasadori akreditovani u BiH, kao i predstavnici međunarodnih institucija, među kojima visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić.