BiH
0

BH Gas uvodi ograničenja u isporuci gasa

FENA
BH Gas je u prvom polugodištu tekuće godine imao smanjen nivo naplate od svih potrošača, posebno od Sarajevogasa i Fabrike glinice Birač.

Iz BH Gasa je saopćeno da su zbog toga što nisu uspjeli poboljšati situaciju, prinuđeni na krajnju mjeru ograničenja isporuke prirodnog gasa za Sarajevogas koje će biti izvršeno 30. jula 2012. godine, u 08.00.

Dugovanja Sarajevogasa prema BH Gasu na današnji dan iznose oko 40 miliona KM, a stopa naplate ostvarena u junu je svega 11,21 posto.

Nova sezona grijanja započinje za manje od tri mjeseca, što za Sarajevogas znači mjesečnu potrošnju plina iznad 20 miliona KM.

"Ovim potezom skrećemo pažnju na svu složenost ovog problema, posebno u kontekstu međusobnih dugovanja između Toplana-Sarajevogasa i Sarajevogasa-BH Gasa", navode iz BH Gasa.

Posebno ističu da iznimno cijene napore Vlade Kantona Sarajevo da sistemski riješi ovo pitanje.

"Molimo javnost i naše potrošače da uvaže okolnosti koje su nas primorale na ovaj potez, ali istovremeno podsjećamo da je BHGas proteklu sezonu grijanja, u kojoj je bio iznimno visok nivo potrošnje plina, iznio na sopstvenim leđima. BH Gas će učiniti sve za neometan nastavak isporuka prirodnog gasa prema svim direktnim potrošačima koji uredno izmiruju svoje obaveze", ističu iz te kompanije.