{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpuno obustavljena isporuka gasa za Kanton Sarajevo

F
30.7.2012. u 12:40
22
54
Potpuno obustavljena isporuka gasa za Kanton Sarajevo
22
Potpuno obustavljena isporuka gasa za Kanton Sarajevo
Jutros u 8 sati došlo je do totalnog prekida isporuke prirodnog gasa za Kanton Sarajevo - izjavila je za Agenciju Fena direktorica Sektora marketinga Sarajevogasa Nihada Glamoč.
Naime, u petak je BH Gas saopćio da je u prvom polugodištu tekuće godine imao smanjen nivo naplate od svih potrošača, posebno od Sarajevogasa i Fabrike glinice Birač i da su prinuđeni na krajnju mjeru ograničenja isporuke prirodnog gasa za Sarajevogas od ponedjeljka u osam sati.

Glamoč je naglasila da trenutno u sistemu postoje određene količine gasa, pa kupci Sarajevogasa ne osjete da je došlo do obustave prirodnog gasa.

Ekipe Sarajevogasa su, po njenim riječima, ne terenu i za sve kupce koje imaju dugovanja prema ovom preduzeću, vrše prekide na mjernim linijama ili na prijemno regulacionim stanicama.

"Sarajevogas se iskreno nada i već je u pregovorima s BH Gasom da se izvrši ponovno puštanje gasa s reduciranim količinama, odnosno bit će puštene minimalne količine da bi se osigurala funkcionalnost i sigurnost gasnog sistema i vjerovatno će samo potrošači iz kategorije domaćinstava imati nesmetanu isporuku prirodnog gasa, a za sve ostale koji duguju i koji imaju veću potrošnju, najavljane reducirane količine neće biti dostatne, pa će Sarajevogas morati pristupiti zatvaranju i kupaca koji su dosad bili uredne platiše prema ovom preduzeću", kazala je Glamoč.

"Iskreno se nadam da će oni i dalje biti naši vjerni potrošači i imati razumijevanja za ovu nastalu situaciju uz veliko izvinjenje Sarajevogasa", dodala je Glamoč.

Što se tiče kategorije domaćinstava, velikih kupaca i male privrede, po njenim riječima, Sarajevogas ima visoki stepen naplate. Međutim, dugovanja koja postoje od preduzeća Toplane iznose 73 miliona KM, a dug koji Sarajevogas na današnji dan ima prema BH Gasu iznosi 37 miliona KM.

"Najveći neplatiša prema Sarajevogasu su preduzeća Toplane i bez značajnijeg uključenja Vlade KS-a i resornog ministra ovaj problem Sarajevogas neće moći samostalno da riješi", dodala je Glamoč.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: