{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpuno obustavljena isporuka gasa za Kanton Sarajevo

F
30.7.2012. u 12:40
22
54
Potpuno obustavljena isporuka gasa za Kanton Sarajevo
22
Potpuno obustavljena isporuka gasa za Kanton Sarajevo
Jutros u 8 sati došlo je do totalnog prekida isporuke prirodnog gasa za Kanton Sarajevo - izjavila je za Agenciju Fena direktorica Sektora marketinga Sarajevogasa Nihada Glamoč.
Naime, u petak je BH Gas saopćio da je u prvom polugodištu tekuće godine imao smanjen nivo naplate od svih potrošača, posebno od Sarajevogasa i Fabrike glinice Birač i da su prinuđeni na krajnju mjeru ograničenja isporuke prirodnog gasa za Sarajevogas od ponedjeljka u osam sati.

Glamoč je naglasila da trenutno u sistemu postoje određene količine gasa, pa kupci Sarajevogasa ne osjete da je došlo do obustave prirodnog gasa.

Ekipe Sarajevogasa su, po njenim riječima, ne terenu i za sve kupce koje imaju dugovanja prema ovom preduzeću, vrše prekide na mjernim linijama ili na prijemno regulacionim stanicama.

"Sarajevogas se iskreno nada i već je u pregovorima s BH Gasom da se izvrši ponovno puštanje gasa s reduciranim količinama, odnosno bit će puštene minimalne količine da bi se osigurala funkcionalnost i sigurnost gasnog sistema i vjerovatno će samo potrošači iz kategorije domaćinstava imati nesmetanu isporuku prirodnog gasa, a za sve ostale koji duguju i koji imaju veću potrošnju, najavljane reducirane količine neće biti dostatne, pa će Sarajevogas morati pristupiti zatvaranju i kupaca koji su dosad bili uredne platiše prema ovom preduzeću", kazala je Glamoč.

"Iskreno se nadam da će oni i dalje biti naši vjerni potrošači i imati razumijevanja za ovu nastalu situaciju uz veliko izvinjenje Sarajevogasa", dodala je Glamoč.

Što se tiče kategorije domaćinstava, velikih kupaca i male privrede, po njenim riječima, Sarajevogas ima visoki stepen naplate. Međutim, dugovanja koja postoje od preduzeća Toplane iznose 73 miliona KM, a dug koji Sarajevogas na današnji dan ima prema BH Gasu iznosi 37 miliona KM.

"Najveći neplatiša prema Sarajevogasu su preduzeća Toplane i bez značajnijeg uključenja Vlade KS-a i resornog ministra ovaj problem Sarajevogas neće moći samostalno da riješi", dodala je Glamoč.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: