Nedefinisani principi
100

Bh. blok donosi odluku: Da li će pregovarati sa SDA, HDZ-om i SNSD-om o formiranju vlasti

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjednici političkih stranaka okupljenih u Bosanskohercegovačkom bloku danas bi trebali donijeti konačnu odluku o tome da li će ući u pregovore sa SDA, HDZ-om i SNSD-om o formiranju vlasti na državnom i entitetskom nivou.

Za danas je zakazan sastanak predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Demokratske fronte (DF) i Naše stranke (NS) Nermina Nikšića, Željka Komšića i Predraga Kojovića, odnosno lidera političkih subjekata koji zajedno čine Bh. blok.

Uprkos tome što su izbori u Bosni i Hercegovini održani još 7. oktobra 2018. godine SDP, DF i NS tek danas bi trebali usaglasiti stav o tome da li žele u naredne četiri godine biti vlast ili opozicija na nivou BiH i entiteta FBiH.

Još uvijek nije u potpunosti jasno na koji način će Nikšić, Komšić i Kojović donijeti odluku o formiranju vlasti s obzirom na to da je SDP donio zaključak o tome da će se sve odluke u Bh. bloku donositi konsenzusom lidera SDP-a, DF-a i NS-a.

Naša stranka još je ranije informisala javnost kako ni na jednom nivou vlasti neće ići u koaliciju s HDZ-om, SDA i SNSD-om. Ovaj stav jučer je ponovio i Kojović koji je u razgovoru za Klix.ba kazao kako očekuje da će Bh. blok danas izaći pred javnost sa čvrstim stavom i jasno i glasno kazati da "onima koji nas pljačkom i nacionalizmom mrcvare već 30 godina nećemo prodati povjerenje koje su nam na ovim izborima dali građani".

Potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić samo nekoliko sati poslije rekao je na konferenciji za medije kako je Kojovićeva izjava ishitrena i pokazuje dozu nervoze. On je javnosti saopćio i da će DF odluke donositi s partnerima u Bh. bloku, da će poštovati izborni legitimitet svih stranaka, u ovom slučaju posebno stranaka Bh. bloka, kao što je to bio slučaj u formiranju vlasti u KS i da će se pri donošenju svih budućih odluka voditi interesima države i budućeg izbornog nastupa stranaka ljevice.

Sličan zaključak ranije je donio i SDP koji je zauzeo stav kako ni oni neće sami ići u koaliciju ni sa jednom nacionalnom strankom.

Vlast na nivou države Bosne i Hercegovine moguće je formirati bez zastupnika iz reda SDP-a, DF-a i Naše stranke s obzirom na to da SDA, HDZ BiH i SNSD zajedno sa satelitima već imaju osiguranu većinu.

Kako smo ranije pisali, SDA i HDZ bez Bh. bloka i SBB-a mogu formirati Vladu FBiH s manjim strankama poput A-SDA, PDA, HDZ 1990 i dijelom Nezavisnog bloka.

SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ima 27 zastupnika, HDZ BiH zajedno sa satelitima 16 zastupnika, PDA četiri zastupnika, HDZ 1990 dva zastupnika i A-SDA dva zastupnika. Uz SDA su i tri parlamentarca iz Kluba Nezavisnog bloka, što znači da ove stranke zajedno imaju 54 ruke, odnosno većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koji ima ukupno 98 zastupnika.

Međutim, predsjednik SDA Bakir Izetbegović već izvjesno vrijeme ističe kako vlast treba da čine političke stranke okupljene oko Bh. bloka s obzirom na grupisanje političkih stranaka s hrvatskim i srpskim predznakom.