{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Bezvizni režim za BiH je u fazi realizacije"

S
10.6.2010. u 19:54
0
20
"Bezvizni režim za BiH je u fazi realizacije"
0
"Bezvizni režim za BiH je u fazi realizacije"
Komesar EU za proširenje Stefan Fuel eizjavio je danas u Briselu da se radi na stvaranju uslova da se na jesen dobije bezvizni režim za BiH i Albaniju - javlja dopisnik Srne.
"Bezvizni režim za obje zemlje je u fazi realizacije. Neću vam dati konkretan odgovor kad će građani moći konačno putovati bez viza. Ali, mapa puta zaista je uspješno gotovo završena", rekao je Fuele na konferenciji briselskog "Euobservera", briselskog portala specijalizovanog za EU pitanja.

On je istakao da obje zemlje po dva ili tri različita, ali rješiva problema.

"Krajem jula, plus ili minus nekoliko dana, trebali bismo imati predstavu o tome kako zemlje sa tim stoje. Tada će u Albaniju i u BiH otići ekspertske komisije. Mi sada razgovaramo sa zemljama članicama o tome kakav će biti njihov stav oko brzine procesa", naveo je Fuele.

Komesar za proširenje EU istakao je da Evropska komisija želi da zemlje članice, u slučaju da nalazi sa terena ekspertskih komisija budu pozitivni, nijedan jedini dan ne zatežu, nego da odmah daju zeleno svjetlo.

"Zemlje članice su nam tako i obećale, da one, bude li mišljenje ekspertskih grupa pozitivno, neće nimalo kočiti", rekao je Fuele.

Na pitanje Srne da li će se na BiH negativno odraziti ako u Tirani ne dođe do političkih dogovora suprotstavljenih partija, što EU postavlja kao uslov da se Albaniji daju vize, Fuele je odgovorio da je optimista da će tamo doći do dogovora.

"Nadam se, takođe, da će svi shvatiti da je bezvizni režim odvojen od politike, odnosno da niko neće političku klimu u jednoj zemlji povezati s vizama", rekao je Stefan Fuele.

Konferenciju "Gdje su granice Evrope", na kojoj se uglavnom tematizovao zapadni Balkan, odnosno pitanje evropskih integracija regiona, organizovao je evropski internet portal "EUobserver," portal specijalizovan za EU pitanja, koji redovno konsultuju političari, diplomati i eksperti iz Brisela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: