Stefan Fuele
0

"Izvještaj Brammertza ključan za dalje evropske integracije Srbije"

FENA
Stefan Fuele
Stefan Fuele
Izvještaj Sergea Brammertza ključan je za dalje evropske integracije Srbije, izjavio je evropski komesar za proširenje Stefan Fuele.
  • Izvještaj haškog tužilaštva Vijeću sigurnosti UN-a bit će presudan za to da li će Vijeće ministara EU u junu dati odobrenje za nove korake u primjeni Sporazuma o pridruživanju sa Srbijom, kaže on.

U raspravi na tekućem zasjedanju Evropskog parlamenta u Strasbourgu Fuele je naveo da isto važi i za otvaranje ključnog poglavlja u pregovorima o članstvu s Hrvatskom, prenose agencije. .

Evropski komesar za proširenje je ocijenio da "priličan izazov" stoji pred ranije najavljivanim zaključenjem tehničkog dijela pregovora o članstvu EU s Hrvatskom.

  • Spremni smo da pripremimo "mišljenje" o davanju Srbiji statusa kandidata za članstvo čim nam Vijeće ministara za to da mandate, dodao je.

Fuele je pred poslanicima vanjskopolitičkog odbora izrazio nadu da će "na junskom zasjedanju Vijeća ministara biti donesena odluka o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju" EU-Srbija.

-Kako ja shvatam, predočio je on, junski izvještaj tužioca (Haškog suda Sergea Brammertza) Vijeću sigurnosti UN-a će za to biti od ključne važnosti, tako da je dalja saradnja (Beograda) s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju od bitnog značaja.

Fuele je stavio do znanja da će se Evropska komisija u idućim mjesecima usredsrediti na "Paket proširenja za 2010. godinu", koji će biti usvojen u novembru i sadržati strategijski dokument i izvještaje o napretku zemalja regiona u pridruživanju EU.

Fuele je napomenuo da Evropska komisija "snažno radi kako bi se ostvario napredak" u pregovorima s Hrvatskom, ali je predočio da "kvalitet mora imati prednost nad brzinom".

  • Tu neće biti prečica i to se posebno tiče poglavlja 23 u pregovorima, koje se odnosi na pravosuđe i vladavinu zakona, rekao je evropski komesar i ukazao da će presudno za to "da se uvjere zemlje članice EU" biti kakvu će ocijenu haški tužilac u junu dati o saradnji Zagreba s Haškim tribunalom.

Fuele je naveo i da "zamašan izazov" za Crnu Goru i Albaniju, isto kao i za službe Evropske komisije predstavlja rad na izradi "mišljenja" o spremnosti te dvije zemlje za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Rekao je i da bi poslije povoljnog mišljenja Evropske komisije pregovori o članstvu s Islandom mogli početi u junu.

File je naveo da je Komisija u Bruxellesu preporučila početak pregovora s Makedonijom, ali će Vijeće ministara u junu to odobriti samo ako Skoplje riješi problem u vezi s imenom s Atinom.

  • Bosna i Hercegovina je u ovom času u žiži moje pažnje, kazao je Fuele i ponovio stav Evropske komisije da moraju biti ispunjeni uslovi da se u BiH osnaži prisustvo EU.

  • Moraju se izvršiti promjene Ustava BiH u saglasnosti s odredbama Vijeća Evrope, rekao je on i dodao da "političari u BiH znaju da od njih zavisi napredak te zemlje ka EU".

  • U interesu je svih nas da osiguramo da Kosovo ne zaostane za ostatkom regiona, istakao je Fuele dodavši da Evropska komisija radi na viznim olakšicama i mogućem prijedlogu za pregovore o trgovinskom sporazumu s Prištinom, "ako Kosovo bude ostvarilo nužni napredak".

Fuele je podvukao da su "svi svjesni da će Međunarodni sud pravde ove godine dati mišljenje" o legalnosti nezavisnosti Kosova ocijenivši da "to ima velikog upliva na odnose Kosova i Srbije".

  • Ja sam obje strane pozvao da iskažu volju i budu predusretljive i pragmatične u onom što slijedi poslije mišljenja Međunarodnog suda pravde, rekao je Fuele.