BiH
0

Bez rješenja: Skupština USK nije raspravljala o stanju na Univerzitetu u Bihaću

Piše: M. Ć.
Ni iz trećeg pokušaja nije održana sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona na kojoj se trebala razmatrati aktuelna situacija na Univerzitetu u Bihaću.

Na samom početku vanredne sjednice, tek što je otvorena rasprava, Vlada kao predlagač rješenja, odnosno premijer Izudin Saračević (SDA), povukao je sve materijale, uz obrazloženje da je razlog tome složena politička, ali i finansijska situacija u kantonu.

Predsjedavajući Skupštine Nijaz Hušić (SDA) kazao je da su svi materijali u cijelosti zadovoljili propisanu skupštinsku proceduru, te da je Vlada uvažila veliki broj amandmana na predloženi zakon o Univerzitetu.

Komentarišući povlačenje materijala, Hušić je istakao da je najmanji razlog tome stanje na Univerzitetu, te da su Skupština i zastupnici već opterećeni predstojećim lokalnim izborima.

"Očigledno je da to nema puno veze sa stanjem na Univerzitetu. Univerzitet je, nažalost, bio samo povod da se mi danas sastanemo. S druge strane, očigledno je da u ovoj sali ne postoji dovoljno volje da se raspravlja o Univerzitetu, a javnost će veoma brzo biti obaviještena o čemu se tačno radi. Meni je žao što danas nismo uspjeli riješiti situaciju i ja se nadam da će ovo pitanje ubrzo biti ponovo pred Skupštinom", kazao je Hušić.

On je napomenuo da će premijer zajedno sa Vladom donijeti upisne kvote i da neće biti nikakvih problema prilikom upisa studenata na fakultet, te dodao da ne vjeruje u bilo kakve nove rekonstrukcije Vlade USK, objašnjavajući to nedostatkom bilo kakvog političkog konsenzusa.

Na današnju sjednicu došli su i predstavnici studenata.

"Trenutna situacija na Univerzitetu ostavlja najgore posljedice po studente. Mi smo i tražili od predsjedavajućeg Skupštine da se obratimo svim zastupnicima i pozovemo ih na odgovornost, ljudskost, te da pokažu da im je stalo da žele riješe ovu situaciju onako kako je to najbolje", istakao je Dino Felić, član Unije studenata Univerziteta u Bihaću.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Na dnevnom redu redu današnje sjednice Skupštine USK trebao se naći Izvještaj Komisije Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta o provedenom nadzoru na JU Univerzitet u Bihaću sa prijedlogom mjera, Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o Univerzitetu u Bihaću, Nacrt Zakona o studentskom standardu, Prijedlog Odluke o razrješenju članova Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću, te Prijedlog Odluke o privremenom imenovanju članova Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću.

Podsjećamo, rektor univerziteta u Bihaću Mirsad Veladžić nedavno je pokrenuo postupak utvrđivanja plagirane diplome kod predsjednika Upravnog odbora, da bi Senat potom smijenio rektora, a ministar svojom odlukom stavio van snage odluke sa te sjednice Senata.

Senat je pred nadležnim sudom tužio Ministarstvo, a komisija je u međuvremenu provela nadzor nad svim fakultetima, gdje su utvrđene brojne nepravilnosti.

Univerzitet u Bihaću muče i drugi problemi, a mediji već duže vrijeme ukazuju na korupciju, rasipništvo, olako stjecanje sumnjivih magisterija i doktorata, te brojne druge stvari.