BiH
15

Skupština USK smjenjuje rektora, prorektora i sve dekane Univerziteta u Bihaću

Piše: M. Ć.
Rektorat Univerziteta u Bihaću (Foto: Klix.ba)
Rektorat Univerziteta u Bihaću (Foto: Klix.ba)
Na posljednjoj vanrednoj Sjednici skupštine Unsko-sanskog kantona većinom glasova, uz nekoliko amandmana, usvojene su Izmjene i dopune zakona o Univerzitetu i Nacrt zakona o studentskom standardu, a očekivanja su da će nakon ovakvih poteza Skupštine doći do smirivanja tenzija na Univerzitetu u Bihaću.

Skupština USK smijenila je Upravni odbor Univerziteta u Bihaću na čelu s Mersudom Omerdićem, a do okončanja procesa imenovanja novog njegovi privremeni članovi će biti Samir Vojić, Kenan Mahmutović, Ekrem Nezirević, Meliha Kazić, Ahmet Salihagić, Melita Skenderović, Azra Šulić, Muhamed Galijašević i Husein Vilić.

Osim toga, Skupština je novim Zakonom o Univerzitetu rektora, prorektora i sve dekane stavila u pozicije vršilaca dužnosti, dok je Zaključkom zadužila privremeni Upravni odbor da smijeni sve vršioce dužnosti u roku od tri dana nakon stupanja na snagu ovog Zakona.

Nacrtom zakona o studentskom standardu, pak, usvojen je Zaključak da se ponudi rok od 90 dana potrebnih za provođenje svih javnih rasprava.

Izmjene i dopune Zakona o Univerzitetu koje je predložila Vlada USK, uz nekoliko opozicionih amandmana koje su tražili opozicioni zastupnici SDP-a i DF-a, usvojeni su sa 19 glasova za, a skupštinski poslanici su iznijeli različite stavove i mišljenja.

"Neprihvatljivo je za nas i širu društvenu zajednicu da su brojni procesi na Univerzitetu blokirani. U proteklih nekoliko mjeseci, iz ovih ili onih razloga, ne funkcioniše Senat, sporne su upisne kvote, dok su drugi Univerziteti u BiH u određenoj mjeri 'pokupili' naše studente i mi se sada pouzdamo u drugi upisni rok u septembru, iako znamo da se u septembru upisuju studenti koji se nisu uspjeli upisati na drugim Univerzitetima, što po logici stvari govori da ćemo imati lošiju strukturu studenata", istakao je Albin Muslić, poslanik SDP-a u Skupštini USK.

Nešto drugačije viđenje imaju u A-SDA.

"Činjenica je da postoje različiti organi na Univerzitetu koji se međusobno ne priznaju. Ipak, bojim se da ovakvim izmjenama nudimo samo privremeno rješenje koje će otkočiti funkcionisanje na Univerzitetu, ali je pitanje samo kako će se to dugoročno reflektirati", kazao je Admir Hadžipašić, poslanik ove stranke.

Univerzitet u Bihaću muče brojni problemi, a pored prisutne krize na relacijama između Senata i Upravnog odbora mediji već duže vrijeme ukazuju na korupciju, rasipništvo, olako stjecanje sumnjivih magisterija i doktorata te brojne druge stvari.

S druge strane, interes za upis na prvi upisni rok u 2016. godini na Univerzitet u Bihaću spao je na najniži nivo otkako je osnovan Univerzitet.