Predstavnički dom PSBiH
0

Bez poslaničke rasprave o zabrani negiranja genocida

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
O Prijedlogu zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji su predlagači poslanici Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić, danas na sjednici Predstavničkog doma PSBiH nije bilo poslaničke rasprave. Za riječ se javio samo jedan od predlagača zakona Beriz Belkić koji je kazao da nema namjeru ponavljati ono što je govorio kada je ovaj zakon prvi put bio na raspravi.

„Ali iz poštovanja i odgovornosti prema ovakvoj jednoj inicijativi, želim izraziti duboko žaljenje, bez namjere da ikoga uznemiravam, što smo propustili priliku da uradimo jedan ljudski, civilizacijski čin. Nikad nisam tvrdio da se ovim zakonom mogu neke stvari do kraja riješiti, ali ovo bi bio jedna doprinos procesu promjene sistema vrijednosti razmišljanja“, kazao je Belkić.

Znam, dodao je, da ovaj zakon opet danas neće proći, ali „neusvajanjem ovog zakona neće se promijeniti činjenice da su se u ovom svijetu i u ovoj zemlji desili i holokaust, i teški ratni zločini i genocid“.

„Propustili smo priliku. Nadam se da će doći vrijeme kada ćemo imati zajednički pristup da ovakve stvari treba u državi urediti“, kazao je Belkić.

Poslanici su principe prijedloga ovog zakona već jednom razmatrali, ali su tada odbili negativno mišljenje nadležne parlamentarne komisije, te joj zakon vratili na ponovno razmatranje.

Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku ponovno je razmatrala predloženi zakon i opet nije dala pozitivno mišljenje o tom zakonu.

Poslanici će se o prijedlogu ovog zakona izjašnjavati nakon što obave raspravu i o preostalim tačkama dnevnog reda.