Parlamentarna skupština BiH
0

Bez podrške izmjenama Zakona o državljanstvu BiH

FENA
Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, useljeništvo, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nije podržala načela Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Donesen je zaključak u kojem se predlaže da Vijeće ministara BiH povuče iz parlamentarne procedure Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH.

Na danas održanoj sjednici Komisije usvojen je Izvještaj o radu Zajedničke komisije za 2010. kao i Orijentacijski radni plan za period septembar-decembar 2011.

Za člana Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica/Potočari, spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. predložena je prva zamjenica predsjedavajuće Zajedničke komisije Nermina Kapetanović.

Usvojen je Prijedlog javnog poziva za izbor članova novog saziva Vijeća nacionalnih manjina BiH.

Primljena je k znanju predstavka Foruma roditelja Banja Luka, te dopis Ministarstva vanjskih poslova BiH u vezi saslušanja o trenutnoj situaciji u BiH pred Helsinškim komitetom za sigurnost i suradnju u Evropi u Kongresu SAD-a.

Komisija je zaključila da nije nadležnoa za donošenje odluke u vezi zahtjeva Kulturnog foruma za hitno rješavanje problema kulturnih institucija, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.