Zvonimir Kutleša
0

"Bez konsenzusa za razmatranje nacrta zakona o državnoj imovini"

FENA
Na sjednici Komisije za državnu imovinu BiH koja je danas održana u Sarajevu razgovaralo se o daljnjim koracima za izradu nacrta zakona o državnoj imovini BiH, što je i osnovni zadatak ove komisije.

Predsjedavajući Komisije Zvonimir Kutleša kazao je novinarima nakon sjednice da nije bilo konsenzusa da se razmatra nacrt zakona koji je predložio Kutleša i Dragica Miletić, državna pravobraniteljica.

Naveo je da je razlog tome taj što je Republika Srpska donijela zakon o reguliranju pitanja državne imovine koja je pod zabranom, a koja se nalazi na prostoru tog entiteta.

Kutleša je istakao da, prema informacijama kojima raspolaže, zakon još nije stupio na snagu, a o eventualnim povredama nacionalnih interesa rješavao je i Ustavni sud RS-a.

"S obzirom na činjenicu da je na nivou pola države donesen takav zakon, postavlja se pitanje ima li smisla nastaviti rad na izradi nacrta zakona na nivou države", obrazložio je Kutleša.

S obzirom na to, daljnji koraci u vezi sa zakonom o državnoj imovini na nivou BiH bit će uvjetovani sudbinom entitetskog zakona.

U vezi s ovim pitanjem novinarima se obratio i Nikola Kovačević, član državne komisije, podsjećajući da je visoki predstavnik u BiH nametnuo tri zakona o državnoj imovini kojima se zabranjuje raspolaganje državnom imovinom dok se ne donese poseban zakon.

Ovi zakoni su vremenski ograničeni, naglasio je Kovačević, i važe toliko dugo dok se pitanje državne imovine ne riješi.

Na pitanje novinara da li ova tri zakona prestaju vrijediti donošenjem jednog entitetskog zakona, Kovačević nije znao odgovoriti, ističući da to nije precizirano.

Dodao je da se od 2005. godine nije moglo pronaći usaglašeno rješenje koje bi moglo biti predato Vijeću ministara BiH, a koje bi poslužilo kao radna verzija za izradu zakona.

Objašnjavajući put koji je prošao Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS-a i pod zabranom je raspolaganja, Kovačević je istaknuo da je sada u fazi kada predsjednik RS-a treba ukazom proglasiti taj zakon kojim bi zakon stupio na snagu.

Na današnjoj sjednici članovi Komisije razmatrali su i preliminarni spisak državne imovine, ali ni taj spisak nije naišao na saglasnost, jer su članovi Komisije iz RS-a, kako ističe Zvonimir Kutleša, tražili uvid u sve pristigle zahtjeve.

Dodao je da su pristigli zahtjevi od 67 institucija, među kojima je i Ministarstvo odbrane BiH, ali zahtjevi nisu bili baš precizni kada je u pitanju kvadratura itd.

U pet godina koliko djeluje ova komisija svaki put su članovi komisije iz RS-a tražili dodatno pojašnjenje ili odgodu sastavljanja ovog spiska, pojasnio je Kutleša.

On je kazao da su riješili zahtjev koji se odnosi na imovinu Agrokomerca tako što je utvrđeno da se tu ne radi o državnoj imovini koja je predmet zabranom, nego je to imovina preduzeća koja ide u privatizaciju.

Na kraju je predsjedavajući Komisije za državnu imovinu BiH Zvonimir Kutleša izrazio nadu da će na sljedećoj sjednici biti napravljen preliminarni spisak državne imovine.