Brojni sudionici
0

Povodom 80. godišnjice ZAVNOBIH-a ANUBiH održava naučni skup o razvoju državnosti BiH

S. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Povodom 80. godišnjice od Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a i Drugog zasjedanja AVNOJ-a Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine organizuje naučnu konferenciju o razvoju državnosti BiH u 20. i 21. vijeku.

"Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću: istorijski izazovi i dostignuća u razvoju državnosti Bosne i Hercegovine", puni je naziv naučne konferencije koja će trajati dva dana, 22. i 23. novembra 2023. godine u prostorija ANUBIH.

U protekle 72 godine svoga postojanja i rada, ANUBIH imala je kontinuiran naučnoistraživački pristup u odnosu na značaj Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a za razvoj državnosti Bosne i Hercegovine.

Domaći, regionalni i evropski historičari, pravnici i politolozi uzet će učešće na ovom značajnom naučnom skupu.

Svoje radove, između ostalih, izložit će Husnija Kamberović (Rodoljub Čolaković o zasjedanjima ZAVNOBIH-a i AVNOJ-a 1943. godine), Ivo Goldstein (Bratstvo i jedinstvo - temelj socijalističke Jugoslavije), Milivoj Bešlin (Federalistički osnovi Jugoslavije i državnost Bosne i Hercegovine, 1941-1945), Marko Atila Hoare (Promulgation of the 1946 constitution of the People’s Republic of Bosnia-Hercegovina as the final stage of the People’s Liberation Struggle).

Također, sudionici su Stefan Hammer (The Bosnian People silenced under a ceasefire Constitution), Sead Turčalo (Novi geopolitički okvir za razvoj Bosne i Hercegovine u 21. stoljeću, Jasmina Bešlagić (Etnicizacija i politizacija pitanja sastava, izbora sudija i načina donošenja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kao mehanizmi podrivanja ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine), Dražen Barbarić i Ana-Mari Bošnjak (Lažna dilema bosanskohercegovačkog konstitucionalizma), Franjo Topić (Mir kao pretpostavka razvoja i unutarnje integracije Bosne i Hercegovine).