Druženje s novinarima
57

Bevanda: Ne vidim razlog za odgađanje popisa stanovništva

Piše: J. Hadžiahmetović
Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, održao je danas godišnju konferenciju za novinare. Čelni čovjek Vijeća ministara BiH kazao je kako nema razloga za neodržavanje popisa stanovništva.
Bevanda sa saradnicima (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bevanda sa saradnicima (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U ovoj godini Vijeće ministara BiH usvojilo je budžete za ovu i narednu godinu. Osim toga, usvojena su i dva fiskalna okvira za periode 2012.-2014. i 2013.-2015. godine. Bevanda kaže kako su sve obaveze finansirane te da ćemo sa 31. decembrom godinu zaključiti u suficitu.

"Naša je procjena da će doći do poboljšanja makroekonomskih pokazatelja i 2015. godina je godina koja, prema našem mišljenju, nosi nadu da bi se moglo desiti mnogo toga što je dobro", kazao je Bevanda. Predsjedavajući Vijeća ministara govorio je i o proceduri usvajanja zakona iz sporazuma SDP-a i SNSD-a.

"Kroz Parlament BiH može biti inicijativa da neko predlaže nekakve zakone. Vijeće ministara ima svoj Pravilnik i Zakon o radu. Prvo, ti zakoni su upućeni svim ministrima i resorima koji će pripremati zakone i o zakonima će se raspravljati kao o materijalima resora iz sastava Vijeća ministara", kazao je Bevanda te dodao kako na Vijeću ministara neće raspravljati o prijedlozima SNSD-a i SDP-a već o onim koje predlože resorna ministarstva.

Kada je preuzimao mandat predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Bevanda je najavio kako će BiH do kraja 2012. godine predati aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji. Međutim, to se nije desilo.

"Sad bih ja trebao reći da ništa više neću prognozirati. Po preuzimanju dužnosti otišao sam u Brisel, gdje su me primili čelni ljudi. Tada smo dobili spisak 26 stvari koje nisu završene. Kad sam pregledao te obaveze, dao sam tu izjavu. Nedavno sam imao sastanak sa Stefanom Fuleom, na kojem smo konstatirali da su 24 stvari završene. Vjerujem da ćemo uraditi još jednu tačku, odnosno Koordinacijski mehanizam", kazao je Bevanda.

Jedina tačka koja će, kaže, ostati nezavršena je presuda iz Strazbura u slučaju "Sejdić i Finci protiv BiH".

"Rekao sam da ova godina treba biti godina EU za BiH. Nadam se da će to biti iduća", dodao je Bevanda. Prvi čovjek Vijeća ministara BiH kaže kako je BiH u potpunosti spremna za ulazak Hrvatske u EU.

"Granični prijelazi će biti osposobljeni i to je ono što je najbitnije", dodao je Bevanda.

Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjedatelj Vijeća ministara BiH pojasnio je razloge zbog kojih se nije sastao za direktorom Eurostata Pieterom Everaersom.

"Dobili smo pismo desetak dana prije njegovog dolaska. Budući da sam tog dana imao dva važna sastanka van BiH, uljudno smo im odgovorili da je taj dan u toliko sati predsjedavajući Vijeća ministara BiH odsutan. Rekli smo im da na raspolanju imaju saradnike i savjetnike. Drugo, Agencija za statistiku BiH je državno tijelo, kao što je Eurostat tijelo EU. Partner za razgovor direktora Eurostata je direktor Agencije za statistiku BiH. Mi smo to uljudno najavili. Bilo je sasvim normalno ili da on pomjeri sastanak ili da se sastane sa direktorom Agencije što je odbijeno. To je bilo neprimjereno bez obzira na sav moj respekt prema EU", kaže Bevanda.

Na upit da li ima informaciju o mogućem prijedlogu EU da se odgodi popis stanovništva BiH, Bevanda kaže da ne zna ništa o tome, već da su mu prenesene "reakcije raznih stručnjaka i Centara civilnih inicijativa na nešto što nije ugledalo svjetlo dana".

"Ja znam da je novac osiguran i da je probni popis završen onako kako treba i ne znam koji bi bio razlog tog odgađanja. Možda je nečija ocjena da ova država nije spremna na to. Mislim da ima puno dolijevanja ulja na vatru", kazao je Bevanda.

Na kraju druženja Bevanda je građanima poželio sve najbolje za predstojeće blagdane i da iduća godina bude obilježena zdravljem i srećom.

"Da se malo više poštujemo i uvažavamo. Mi živimo zajedno i želim da sve što je lijepo u ljudima izađe, a ono što je ružno da nestane", kazao je Vjekoslav Bevanda na kraju.