BiH
4

Bevanda na konferenciji EBRD-a predstavio potencijale BiH

Anadolija
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda govorio je danas, tokom premijerske sesije, na regionalnoj konferenciji "Investirati na Zapadnom Balkanu“ koja se u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) održava u Londonu.

Bevanda je pozdravio ideju za organiziranje skupova koji za cilj imaju promoviranje regije Zapadnog Balkana kao odredišta za investiranje. Istaknuo je da je Europska banka za obnovu i razvoj jedan od najvećih institucionalnih investitora u Bosni i Hercegovini i da je u prethodnih petnaest godina članstva ostvarena iznimno dobra saradnja koja je rezultirala mnogobrojnim projektima namijenjenim privrednom razvoju zemlje.

"Danas želim da predstavim Bosnu i Hercegovinu i njene potencijale, a zatim da zajedno s kolegama iz ostalih zemalja regije definiramo zajedničke interese, te ih pretočimo u moguće regionalne projekte,“ rekao je tokom obraćanja Bevanda, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

On je naveo kako BiH ima veoma povoljan geografski položaj, nalazi se na raskrsnici puteva između Zapada i Istoka, Mediterana i Kontinenta, od evropskih poslovnih centara je udaljena tek dva sata leta, a kao najvažnije, ima skoro 1.000 kilometara dugu granicu sa EU-om, te da obiluje i mnoštvom prirodnih bogatstava koja su većim dijelom neiskorištena.

Bevanda je naveo energetski sektor kao mogućnost za potencijalna ulaganja i rekao da BiH posjeduje veliki hidro potencijal koji iznosi 6000 MW i da se koristi u visini od samo 35 posto. Naveo je i izrazite potencijale vjetra i sunca, kao i potencijalna nalazišta nafte i plina gdje preliminarne analize ukazuju na nalazišta od oko 50 milijuna tona crnog zlata.

"Bitno je napomenuti potrebu ulaganja u infrastrukturu, posebno u izgradnju koridora 5C, modernizaciju postojećih zračnih luka i rekonstrukciju devastiranih lokalnih i regionalnih cesta,“ rekao je Bevanda i dodao da postoji i značajan broj infrastrukturnih projekata od regionalne važnosti, a to su Jadransko-jonska autocesta i Jadransko-jonski plinovod.

Rekao je da BiH uživa trgovinske preferencijale prilikom izvoza svoje robe u određen broj drugih zemalja zahvaljujući potpisanim sporazumima CEFTA. Ukazao je i na značaj stabilnosti bh. valute i na jednu od najnižih stopa  PDV-a u Evropi.

"Uzevši u obzir navedene potencijale i pogodnosti,  ostaju činjenice da je pred nama mnoštvo izazova, no udružimo li snage s ostalim zemljama regije, možemo biti jači i konkurentniji na europskom i svjetskom tržištu. Zemlje regije Zapadnog Balkana karakteriziraju mnoge sličnosti: većina ih je nastala raspadom SFRJ, tranzicija iz socijalističke u tržišnu ekonomiju, zastarjela tehnologija, devastirana infrastruktura, ali i jedan zajednički cilj, a to je članstvo u Europskoj uniji,“ rekao je Bevanda.

Na kraju obraćanja predsjedatelj Bevanda je izrazio nadu da će razgovori na današnjem skupu ojačati odnose između zemalja Zapadnog Balkana,  učvrstiti postojeću suradnju, rezultirati konkretnim regionalnim projektima i, na kraju, približiti zemlje učesnice Europskoj uniji.

Konferenciju je otvorio predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti, a na konferenciji sudjeluju premijeri zemalja Zapadnog Balkana koje imaju status kandidata ili potencijalnih kandidata za članstvo u EU: Edi Rama (Albanija), Hashim Thaci ( Kosovo), Nikola Gruevski (Makednija), Milo Đukanović (Crna Gora) i Ivica Dačić (Srbija). Sastanku prisustvuje i hrvatski premijer Zoran Milanović, a Europsku komisiju predstavlja europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Štefan Füle.