BiH
2

Bevanda: Bez saradnje u globalnom svijetu država je izolirani otok

FENA
Vjekoslav Bevanda (Foto: Klix.ba)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Klix.ba)
Upravo su dijalog, komunikacija i kompromis jedina rješenja za napredak i razvoj, bilo pojedinca, društva, država i u konačnici čovječanstva. U skladu s tim, kao prvi čovjek izvršne vlasti Bosne i Hercegovine, izuzetno sam zadovoljan da danas mogu predstaviti potencijale svoje države i sve ono zbog čega vrijedi doći i posjetiti naš dio Balkana.

Ovo je danas u Istanbulu, u obraćanju u uvodnom dijelu 17. Evroazijskog ekonomskog foruma “Od globalnog ka lokalnom - Glokalizacija” koji se održava u organizaciji Marmara fondacije, rekao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

"Kao zemlja u tranziciji nastojimo učiti od najboljih, imati otvoren dijalog prema svima i poštivati sve. Tražimo saveznike i partnere i na istoku i zapadu, na sjeveru i jugu, jer bez saradnje, u globalnom svijetu država je izolirani otok", naglasio je Bevanda.

Naveo je da je Bosna i Hercegovina potencijalni kandidat za članstvo u Evropsku uniju.

"To je osnovna vodilja, kako moja osobna, tako i Vijeća ministara i izvršne i zakonodavne vlasti. Ovo je nulti prioritet kojemu težimo i kroz godine koje dolaze bit će potrebno znanje, zalaganje i marljiv rad kako bismo ostvarili ovaj cilj. Uz glavne trgovinske i političke partnere koje imamo u zemljama EU, također gradimo i jačamo naše odnose i s drugim saveznicima i partnerima, poput Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, NR Kine i Turske", rekao je predsjedavajući.

Turska i Bosna i Hercegovina imaju stoljetnu povezanost kroz narode, običaje, kulturu, jezik, ekonomiju te mnoge druge poveznice i Bevanda drži da je Turska jedan od najvećih saveznika, a smatra da može reći i prijatelja Bosne i Hercegovine.

Osnovna pogodnost potencijalnim investitorima koja postoji jest da je BiH članica CEFTA-e te time ima osiguran bescarinski izvoz na tržište više od 21 milion stanovnika ove zajednice. Također, treba još istaknuti i da je konvertibilna marka fiksno vezana za tečaj eura i time ima dodatnu stabilnost, kao i da je više od 95 posto proizvoda iz BiH oslobođeno svih pristojbi prilikom uvoza u EU.

Potencijali poslovne i ekonomske saradnje koji postoje su na područjima poput infrastrukture. Naime, najveći projekt koji se u BiH trenutno provodi jest projekt cestovnog i željezničkog koridora 5C, ukupne vrijednosti investicije oko četiri milijarde eura, i predstavlja okosnicu za razvoj i kvalitetnu povezanost sjevera i juga zemlje, odnosno protok robe i ljudi kako iz Mađarske i Hrvatske, tako i Bosne i Hercegovine prema luci Ploče.

Osim ovog izuzetno značajnog projekta, potrebna je izgradnja jadransko-jonske ceste na jugu države kao poveznice cestovnog koridora od Italije do Grčke. Uz ove projekte, tu je i niz drugih projekata značajnih za sektor prometa, kao što su izgradnja niza lokalnih i priključnih cestovnih pravaca, poboljšanje zračnih luka te osposobljavanje plovnog kanala rijeke Save.

Drugo područje poslovne i ekonomske saradnje jest područje energetike. Potencijali Bosne i Hercegovine se najviše očituju na ulaganjima u rudnike ugljena i lignita. Osim ovoga, slobodni vodeni potencijal iznosi više od 4.000 MW.

Također, značajni su potencijali energije vjetra i sunca te potencijali dobivanja energije iz biomase od preko1,5 miliona m³ šumskih ostataka i ostataka drvne industrije, a, naravno, tu su i potencijalne investicije u nalazišta nafte i plina na većem broju lokacija, s preliminarnim analizama od oko 50 miliona tona nafte.

Osim toga, Bevanda je spomenuo još i značajne potencijale koji postoje u tekstilnom, drvnom, poljoprivrednom i turističkom sektoru.

"Kao što vam je poznato, zbog nesretnog rata koji se dogodio u Bosni i Hercegovini prije 20 godina, mnogi potencijali su danas neiskorišteni, tehnološki neadekvatni i zapušteni. Upravo su svi ovi „uspavani“ potencijali ono što vam želim istaknuti kao najveće bogatstvo, koje uz marljive i radne ljude Bosna i Hercegovina ima za ponuditi. Budući da bez rada nema nove vrijednosti, bez nove vrijednosti nema prosperiteta, a bez prosperiteta nema sreće i mira u kući, želim završiti svoje današnje obraćanje još jednom izjavom velikana čovječanstva Mustafe Kemala Atatürka da 'mir u kući, znači mir u svijetu'", kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda u obraćanju.