Finansiranje institucija
1

Bevanda nakon prekida sjednice: Ministri nisu htjeli razmatrati budžet za 2023.

S. Š. U.
Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) izrazio je žaljenje što danas nije bilo volje da se na dnevni red sjednice Vijeća ministara BiH uvrsti Nacrt Budžeta institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2023. godinu.
Bevanda je naglasio da je nužno da se svi budžeti u BiH donose do kraja godine te da je Ministarstvo finansija i trezora BiH završilo svoj dio posla jer predstoje neodložne obaveze koje se mogu završiti samo usvajanjem budžeta.

Prema riječima Bevande, zabrinjavajuće je i to što Fiskalno vijeće još nije usvojilo Globalni okvir fiskalne bilanse i politika u BiH za razdoblje 2022.-2025. godine iako je ranije Ministarstvo finansija i trezora BiH dalo prijedog na izjašnjavanje.

"To je bio razlog što sam uz Budžet predložio nekoliko tačaka koje bi otkočile mnoge procese i omogućilo efikasno poslovanje Ministarstva finansija i trezora BiH i neometano funkcioniranje institucija BiH, a posebno i obaveza koje imamo prema zaposlenima nakon određenih zakonskih izmjena", naglasio je Bevanda.

Dodao je kako je odbijanje članova Vijeća ministara BiH da se budžet za iduću godinu uvrsti u dnevni red dovelo do toga "da ministri iz reda Hrvata glasaju protiv ponuđenog dnevnog reda".

Bevanda je istakao kako očekuje da se ovaj proces pomjeri "s mrtve tačke" kako bi se neometano nastavilo finansijsko poslovanje institucija BiH koje imaju brojne zahtjeve.