Nastavak (ne) rada
208

Prekinuta sjednica Vijeća ministara, ministri iz HDZ-a protiv dnevnog reda

S. Š. U.
Prekinuta 58. redovna sjednica Vijeća ministara BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Prekinuta 58. redovna sjednica Vijeća ministara BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Odgođeno je održavanje 58. redovne sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj je trebalo biti razmatrano čak 113 tačaka dnevnog reda, nakon što nije postignuta saglasnost o dnevnom redu.

Na današnjoj sjednici državni ministri su, između ostaloga, trebali razmatrati Nacrt zakona o vanjskim poslovima BiH i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

Privremena suspenzija i smanjenje carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31.12.2023. godine, ali i razrješenje sa dužnosti direktora državnih agencija također su trebali biti dio odluka koje su ministri trebali donijeti danas.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH predložilo je dva nacrta sporazuma za koje je trebalo glasati u drugom krugu.

Radi se o Sporazumu između BiH i Hrvatske o izgradnji plinovoda "Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske" na pravcu Zagvozd (HR) - Posušje (BiH) - Novi Travnik/Travnik s odvojkom za Mostar, i Sporazumu između BiH i Srbije o izgradnji plinovoda "Nova istočna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije" na pravcu granica Republika Srbija - BiH- Bijeljina - Banja Luka - Prijedor - Novi Grad.

Sjednica je brzo prekinuta jer nije postignut dogovor oko dnevnog reda protiv kojega su glasali ministri iz HDZ-a, prenosi Srna.

Današnjim prekidom sjednice, nastavlja se manir rada ovoga saziva Vijeća ministara, koje tokom proteklih nekoliko godina nije radilo u zadovoljavajućem kapacitetu, pa tako na posljednje dvije sjednice mora odlučivati o stotinama sporazuma, odluka i inicijativa.