BiH
7

Bevanda: Čolak i ja nismo bili protiv sastanka u Briselu

Anadolija
Vjekoslav Bevanda (Foto: Klix.ba)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda oglasio se danas putem svog Ureda saopćenjem, kao je naveo, s obzirom na niz neistinitih informacija koje su nakon tematske sjednice Vijeća ministara BiH iznijeli u medijima dužnosnici SDP-a. Obraćanje Bevande, kako je istakao, uslijedilo je poštujući pravo javnosti da bude tačno i nepristrasno informirana.

Naglašeno je da je Generalni direktorat za proširenje Evropske komisije, na čelu sa Jeanom Ericom Paqutom putem Direkcije za evropske integracije BiH zatražio da Vijeće ministara BiH na sjednici donese odluku o uspostavljanju radne skupine koja će prisustvovati sedmom plenarnom tematskom sastanku Strukturalnog dijaloga u Briselu, 29. aprila.

"Predsjedavajući Bevanda je informaciju o održavanju sastanka o Strukturalnom dijalogu o pravosuđu sa listom članova delegacije BiH uvrstio u dnevni red tematske sjednice Vijeća ministara BiH koja je održana u srijedu, 23. aprila, na kojoj se Vijeće ministara izjašnjavalo i o informaciji i o zaključcima koje je predložila Direkcija za evropske integracije BiH", naglašeno je u saopćenju iz Ureda predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

S obzirom na to da je u skladu sa Zakonu o Vijeću ministara BiH i u kontekstu ostvarivanja i ispunjavanja uvjeta evropskih i evroatlantskih integracija, kako je naglašeno, za ovaj dokument bilo potrebno obezbijediti konsenzus, on nije postignut zbog nedostatka glasova iz srpskog naroda.

Zbog toga je Vijeće ministara BiH, navode iz Ureda, po prijedlogu ministra Nikole Špirića, većinom glasova donijelo zaključak kojim se od Brisela traži odgađanje tematskog sastanka za održavanje sedmog plenarnog sastanka Strukturiranog dijaloga o pravosuđu, zakazanog za 29. april dok Vijeće ministara BiH ne riješi prethodna pitanja neophodna za održavanje navedenog sastanka.

"Napominjemo da su predsjedavajući Bevanda i ministar pravde Bariša Čolak, glasali za ponuđenu informaciju i predložene zaključke, a kada to nije imalo potrebnu većinu, s namjerom da potaknu rješavanje navedenih problema, podržali su  i pomjeranje sastanka. Dakle, bila su ponuđena dva prijedloga od kojih jedan nije imao podršku iz reda srpskog naroda, a drugi nije imao većinu iz reda bošnjačkog naroda, dok su oba prijedloga imala većinu hrvatskih članova Vijeća ministara BiH, a sve u svrhu poštivanja principa dogovorenih u Briselu", navedeno je u saopćenju iz Ureda predsjedavajući Vijeća ministara BiH.