U četiri grada BiH
0

Besplatno izmjerite plućnu funkciju i pitajte za savjet

FENA
Radi obilježavanja Svjetskog dana hronične opstruktivne plućne bolesti (HOPB) u BiH i podizanja svijesti o toj bolesti Respiratorno udruženje u BiH i Udruženje pulmologa Republike Srpske i KC Banja Luka u saradnji s GlaxoSmithKline BiH organiziraju javne spirometrije (mjerenje plućne funkcije) za građane.

Akcija će biti održana danas u Sarajevu u Domu zdravlja Centar (Vrazova), u Mostaru sutra u Domu zdravlja Mostar, Tuzli 15. novembra u Domu zdravlja "Dr. Mustafa Šehović", te u Banjoj Luci 16. novembra u Muzičkom paviljonu "Staklenac" u parku Petra Kočića.

Uz pomoć spirometrije ljekari specijalisti pulmolozi će zainteresiranim građanima izmjeriti plućnu funkciju te pružiti odgovarajući savjet shodno spirometrijskom nalazu.

Na taj način se želi pacijentima s HOPB-om poslati optimistična poruka da se HOPB može uspješno dijagnosticirati i pravovremeno liječiti, da bi pacijenti s HOPB-om imali što bolji kvalitet života.

Svjetski dan hronične opstruktivne plućne bolesti ove godine obilježava se 14. novembra, širom svijeta pod motom "Nije prekasno!" u organizaciji Globalne inicijative za hroničnu opstruktivnu plućnu bolest, a u saradnji sa zdravstvenim radnicima i pacijentima koji žive s tom bolešću.