ANUBiH obilježava Svjetski dan srca
7

Sarajevo: U petak akcija mjerenja krvnog pritiska i šećera ispred Katedrale

FENA
Odbor za kardiovaskularnu patologiju Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti (ANU) BiH obilježit će u petak u Sarajevu Svjetski dan srca simpozijem "Urođene srčane anomalije", te mjerenjem krvnog pritiska, određivanjem šećera i masnoća u krvi na Trgu fra Grge Martića - ispred Katedrale.

Akcija mjerenja krvnog pritiska, određivanje šećera i masnoća u krvi bit će organizirana u petak od 12 do 14 sati i na trgovima u Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli, Zenici, Travniku i Bihaću.

Svjetska kardiološka federacija svake godine u cijelom svijetu 29. septembra obilježava godišnjicu Svjetskog dana srca.

Tim povodom Svjetska kardiološka federacija i njene članice pozivaju na preuzimanje odgovornost za zdravlje srca cijele porodice i zagovaranje života sa zdravim srcem.

Zbog toga ovogodišnja kampanja Svjetskog dana srca ohrabruje da učinimo svoje domove mjestima gdje je dostupna samo zdrava hrana, gdje se ne smije koristiti duhan i gdje se podstiče tjelesna aktivnost da bi se smanjio rizik od bolesti srca i moždanog udara.

Više od 80 posto prijevremenih smrti od bolesti srca moguće je spriječiti otklanjanjem glavih rizičnih faktora, prije svega pušenja, nezdrave prehrane i fizičke neaktivnosti.

"Svjetski dan srca bit će obilježen u više od stotinu zemalja svijeta raznim aktivnostima, a cilj je pomoći ljudima da žive duže i kvalitetnije putem prevencije i kontrole bolesti srca i moždanog udara, što se posebno odnosi na zemlje s niskim i srednjim primanjima", navode iz ANUBiH-a.