{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sve više mladih obolijeva od kardiovaskularnih bolesti

29.9.2012. u 14:42
6
9
Sve više mladih obolijeva od kardiovaskularnih bolesti
6
Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca danas je u organizaciji Kantonalne bolnice Zenica i farmaceutske kompanije "Lek" iz Ljubljanje organizovano besplatno mjerenje masnoće u krvi i mjerenje krvnog pritiska.
Akciji se odazvao veliki broj građana, a prema riječima dr. Amile Čerim-Aldobašić, sve veći broj djece i žena danas postaju pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima.

"Danas smo povodom Svjetskog dana srca zajedno sa farmaceutskom kompanijom Lek iz Ljubljane organizirali akciju besplatnog mjerenja masnoće u krvi i krvnog pritiska, a sve sa ciljem da se skrene pažnja na promjenjive rizične faktore kardiovaskularne bolesti. Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu pa tako i kod nas, a ove godine u fokusu je zdravlje žene i djece, upravo iz razloga što sve veći broj mladih osoba i žena zapravo postaju pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima", izjavila je Čerim-Aldobašić.

Pozivu za mjerenje masnoće u krvi i krvnog pritiska odazvao se veliki broj građana Zenice, uglavnom starije životne dobi, a zdravstveno stanje Zeničana, prema riječima dr. Čerim-Aldobašić, nije za pohvaliti.

"Odziv je zaista velik, ni mi nismo očekivali da će se ovoliko građana odazvati ovoj akciji. Mi pregovaramo da se ova akcija ponovi i da traje cijeli dan, a možda i da se što češće sprovodi u prevenciji bolesti. Dosta naših sugrađana je bilo sa povišenim vrijednostima masnoće i hipertenzije, a istima je sugerirano da se jave svojim porodičnim ljekarima, a po potrebi i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti", zaključila je Amila Čerim-Aldobašić, specijalizant interne medicine u Službi za unutrašnje bolesti Kantonalne bolnice Zenica.

Građanima koji su se odazvali današnjoj akciji podijeljeni su štampani materijali o značaju zdrave ishrane, te fizičkim aktivnostima za prevenciju kardiovaskularnih bolesti koje su vodeće u Federaciji BiH kao uzrok smrti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: