BiH
0

Besplatna sterilizacija pasa u Mostaru

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Učenici srednje Ekonomske škole u Mostaru u dobili su drugo mjesto na državnom natjecanju Zadržavanje i zapošljavanje mladih u BiH sa projektom "Uz zabavu pomozimo psima".

Ukupno je za projekt izdvojeno 1.200 KM koje će biti namijenjeni za sterilizaciju napuštenih pasa za koje se brinu građani, saopćeno iz Udruženje građana protiv okrutnosti nad životinjama "Prijatelji" Mostar.

"Na ideju smo došli nakon edukacija volontera Udruženja građana protiv okrutnosti nad životinjama Prijatelji Mostar. Shvatili smo da je jedini način na koji ćemo prestati slušati građane sa riječima 'zovite šintore', 'laju mi psi ispred kuće' ili 'strah me da će me ujesti jer hoda iza ili pored mene' jest edukacija. Ovim projektom pomažemo građanima, Gradskoj upravi, koja je prije izvjesnog vremena počela sa steriliziranjem pasa na ulici (bez nadzora vlasnika), kao i kompletnoj zajednici da se riješi problem napuštenih pasa na jedini civiliziran, moralno i zakonski obavezujući način spriječavanja širenja populacije napuštenih pasa", kazala je Ema Handža, srednjoškolka, ujedno i voditeljica projekta ispred učenika Ekonomske škole.

Za besplatnu sterilizaciju može se kontaktirati Udruženje građana protiv okrutnosti nad životinjama Prijatelji Mostar na broj telefona 00 387 63 138 318 ili na kontakt e-mail [email protected].

Već u martu građani će se moći informirati na promotivnim štandovima srednjoškolaca o važnosti sterilizacije za kućnog ljubimca na području cijelog grada, a početkom aprila održat će se i humanitarna zabava za sterilizaciju pasa gdje će se dodatno moći donacijama podržati projekt.

"Statistički podaci govore da samo od jednog para pasa godišnje bude 16 okota, za tri godine 512 pasa, da bi se taj broj za pet godina povećao na 12.288 pasa. Želimo educirati ljude o tome da je u svijetu sterilizacija normalna pojava, koja ne samo da spriječava ubijanje pasa, već i donosi druge dobrobiti životinjama kao smanjivanje mogućnosti oboljenja od karcinoma. Na mladima svijet ostaje, a kada mladi postaju osvješteni i svjesni težine problema možemo se nadati svjetlijoj i boljoj budućnosti. Pozivamo sve građane da besplatno sterilišu svoje pse", kazala je Handžar, stoji u saopćenju.