Općine i Grad finansiraju
0

Za rješavanje problema pasa lutalica potrebno 450.000 KM

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Općini Novi Grad Sarajevo održan je sastanak o realizaciji projekta „Izgradnja skloništa za nezbrinute životinje-azila za životinje“.

Na današnjem sastanku potvrđeno je da su potpisnici budućeg sporazuma o izgradnji skloništa za 500 nezbrinutih životinja-pasa lutalica prihvatili finansijske obaveze te su dogovoreni rokovi za rješavanje tog pitanja u Kantonu Sarajevo.

"Šest općina i Grad Sarajevo participirat će realizaciju projekta. Potrebno je oko 450.000 KM. Izrada projekta trebala bi biti završena do 15. marta dok se ukupna realizacija očekuje u julu", kazao je načelnik Općine Novi Grad Damir Hadžić.

Direktor KJKP Veterinarska stanica Sarajevo Nedim Brdarić rekao je da su od oktobra počeli kastraciju i sterilizaciju mužjaka i ženki da bi se smanjio broj pasa lutalica. Trenutno radi jedna veterinarska ambulanta na Stupu koja pokriva općine Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidžu i Trnovo.

"Obezbijedili smo sve potrebne uslove za drugu veterinarsku ambulantu Slatina koja će pokrivati općine Stari Grad, Centar i Vogošća. Pripremamo i novootvorenu ambulantu u Hadžićima za područja općina Ilijaš i Hadžići", kazao je Brdarić.

Sterilizacija košta oko 100 KM po jednom psu u šta je uračunata priprema za operaciju, njega u kavezima dva do tri dana nakon operacije, ishrana i ostalo.

"Prednost ovog načina je u tome što se svi psi vakcinišu protiv bjesnila i tretiraju se protiv parazita. Pas postaje bezopasan čak i za malu djecu. Psi koji su kastrirani oni su manje agresivni, označeni su markicom, fotografisani. Ako i ugrize nekoga takav pas, imamo ga u našim evidencijama. Ti psi su bezopasni", dodao je Brdarić.