{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za rješavanje problema pasa lutalica potrebno 450.000 KM

F
20.1.2011. u 14:21
0
5
Za rješavanje problema pasa lutalica potrebno 450.000 KM
0
Za rješavanje problema pasa lutalica potrebno 450.000 KM
Foto: Arhiv
U Općini Novi Grad Sarajevo održan je sastanak o realizaciji projekta „Izgradnja skloništa za nezbrinute životinje-azila za životinje“.
Na današnjem sastanku potvrđeno je da su potpisnici budućeg sporazuma o izgradnji skloništa za 500 nezbrinutih životinja-pasa lutalica prihvatili finansijske obaveze te su dogovoreni rokovi za rješavanje tog pitanja u Kantonu Sarajevo.

"Šest općina i Grad Sarajevo participirat će realizaciju projekta. Potrebno je oko 450.000 KM. Izrada projekta trebala bi biti završena do 15. marta dok se ukupna realizacija očekuje u julu", kazao je načelnik Općine Novi Grad Damir Hadžić.

Direktor KJKP Veterinarska stanica Sarajevo Nedim Brdarić rekao je da su od oktobra počeli kastraciju i sterilizaciju mužjaka i ženki da bi se smanjio broj pasa lutalica. Trenutno radi jedna veterinarska ambulanta na Stupu koja pokriva općine Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidžu i Trnovo.

"Obezbijedili smo sve potrebne uslove za drugu veterinarsku ambulantu Slatina koja će pokrivati općine Stari Grad, Centar i Vogošća. Pripremamo i novootvorenu ambulantu u Hadžićima za područja općina Ilijaš i Hadžići", kazao je Brdarić.

Sterilizacija košta oko 100 KM po jednom psu u šta je uračunata priprema za operaciju, njega u kavezima dva do tri dana nakon operacije, ishrana i ostalo.

"Prednost ovog načina je u tome što se svi psi vakcinišu protiv bjesnila i tretiraju se protiv parazita. Pas postaje bezopasan čak i za malu djecu. Psi koji su kastrirani oni su manje agresivni, označeni su markicom, fotografisani. Ako i ugrize nekoga takav pas, imamo ga u našim evidencijama. Ti psi su bezopasni", dodao je Brdarić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: