{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Općina Centar pomaže projekat sterilizacije pasa lutalica

S
7.3.2011. u 14:00
0
12
Općina Centar pomaže projekat sterilizacije pasa lutalica
0
Općina Centar pomaže projekat sterilizacije pasa lutalica
U Općini Centar održan je sastanak posvećen aktivnosti sterilizacije pasa lutalica u našem gradu. Sastanku su prisustvovale Đenita Bogunić-Kešelj i Imra Mulahuseinović-Ramljak u ime Općine Centar, te direktor JKP "Veterinarska stanica Sarajevo" Nedim Brdarić i predstavnici udruženja: Aldin Pašić i Jovana Šego u ime Udruženja za zaštitu životinja "Av-mau", Gordana Ristić u ime UG "Help Animals – Pomoć životinjama", Dijana Knežević iz Udruženja "Prijatelji životinja u BIH", Jasna Fetahović iz Udruženja za zaštitu i dobrobit životinja "Život", te Adnan Smailbegović u ime Neformalne grupe za zaštitu i dobrobit životinja "Avlijaneri".
Na sastanku je dogovoreno da se započne sa sterilizacijom i kastracijom napuštenih pasa, kako bi se na humani način spriječilo dalje uvećanje njihovog broja. Sterilizacija pasa će se obavljati u veterinarskim ambulantama na Slatini i Stupu, gdje će svakog radnog dana biti urađena po četiri operativna zahvata. Pored toga, svaka životinja će biti i vakcinisana. Udruženja za zaštitu životinja će se angažovati na prikupljanju pasa i dovođenju u ambulantu, te nakon obavljenog operativnog zahvata vraćati ih na mjesto gdje su prije sterilizacije pronađeni. Aktivnosti kastracije i sterilizacije pasa će u ambulanti na Stupu biti započete već sredinom marta, a do kraja marta i u ambulanti na Slatini (nakon okončanja radova na kanalizaciji i priključenja na javnu kanalizacionu mrežu).

Općina Centar je u prošloj godini izdvojila 20.000 KM Veterinarskoj stanici Sarajevo (za izradu mliječnih kartona i ispitivanje na brucelozu i ostale zarazne bolesti domaćih životinja, te kastraciju i sterilizaciju pasa lutalica na području općine Centar). U 2011. godini planirano je da se za sterilizaciju pasa iz Budžeta Općine Centar izdvoje sredstva u iznosu 10.000 KM.

Problem pojave velikog broja pasa lutalica u velikoj mjeri rezultat je odsustva svijesti o čovjekovoj obavezi da se na humani način brine ne samo o svim članovima društva, nego i o prirodnom okruženju – očuvanju: flore, faune, čistog zraka i voda... To svakako uključuje i odgovoran, stručan, te human pristup usklađen sa evropskim standardima brige o napuštenim životinjama koje žive pored nas.

Općina Centar, koja u svom radu primjenjuje standarde upravljanja okolišem ISO 14001-2004, zajedno sa KJP Veterinarska stanica Sarajevo i predstavnicima udruženja za zaštitu životinja nastoji pokrenuti aktivnosti neophodne da se uspostavi efikasan i civiliziran način brige o napuštenim životinjama u našem gradu. Pored izgradnje azila za napuštene životinje, sterilizacija i kastracija pasa predstavljaju uvjet bez koga se ne može i svugdje u svijetu pokazale su se kao jedini efikasan način smanjenja broja napuštenih životinja, s obzirom da ženka psa može imati i dva okota tokom godine, te svaki put donijeti na svijet do deset mladih. Na taj način smanjuje se i potencijalna opasnost koju uvećan broj napuštenih životinja predstavlja za ljude.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: