BiH
0

Besplatan ultrazvučni pregled krvnih sudova vrata u Općoj bolnici Sarajevo

Klix.ba
Opća bolnica Prim. dr. Abdulah Nakaš
Opća bolnica Prim. dr. Abdulah Nakaš
Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara, Opća bolnica ”Prim. dr. Abdulah Nakaš”u saradnji sa Mojom klinikom i Ljekarskom komorom Kantona Sarajevo, nudi besplatan ultrazvučni pregled krvnih sudova vrata.

Uposlenici Opće Bolnice i Moje klinike će u petak, 25.10.2013. godine, u prostorijama Opće bolnice pregledati 20 pacijenata te im dati korisne savjete i edukativni materijal o ovom oboljenju.

Pacijenti koji su preživjeli moždani udar i žele se pregledati trebaju da najave pregled na broj telefona 033 942 640 i da na zakazani pregled sa sobom ponesu nalaz koji potvrđuje da su preležali moždani udar ili epizodu TIA-e (tranzitorne ishemične atake).

Moždani udar je treći uzrok smrtnosti, a prvi uzrok invalidnosti u BiH i svijetu. Procjenjuje se da 46 posto slučajeva moždanog udara nastaje u produktivnoj dobi opće populacije između 45. i 59. godine života.

Dvije trećine preživjelih bolesnika se nakon moždanog udara oporavi do manje, ili veće samostalnosti, a trećina je trajno onesposobljena za samostalan život i zavisi od tuđe pomoći. Ako se bolesnik i oporavi dovoljno da bude radno sposoban, bez provođenja preventivnih mjera povećava se rizik od ponovnog moždanog udara koji može biti i fatalan.

Moždani udar se može desiti svakome, ali neke osobe imaju veći rizik od ostalih. Najbolji tretman moždanog udara je njegova prevencija, saopćeno je iz Opće bolnice ”Prim. dr. Abdulah Nakaš”.