Ispuniti obećanja
0

Bešlić upoznao Sorensena o problemima u Mostaru

SRNA
Ljubo Bešlić
Ljubo Bešlić
Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić upoznao je danas specijalnog predstavnika EU u BiH Petera Sorensena sa političkom situacijom u Mostaru, posebno nakon procesa ujedinjenja grada, ali i sa problemima koji su nastali nakon toga, kao i obećanjima međunarodne zajednice i OHR-a.

Bešlić je Sorensena podsjetio da je tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun obećao potpuno preseljenje pet federalnih ministarstava u Mostar, zapošljavanje jednog broja zaposlenih u Gradskoj upravi u ta ministarstva, što nikad nije realizovano.

On je ukazao i na nerješavanje problema Kuvajtskog kredita - obećanje koje, takođe, nije ispunio Ešdaun, te na opstrukcije sa federalnog nivoa koje se provode na projektima završetka izgradnje mosta preko Neretve, vjetro-parka na Podveležju, izgradnje zgrade federalne vlade i još nekih manjih projekata, saopšteno je iz Gradske uprave Mostara.  
Bešlić je istakao i problem raspodjele prihoda od PDV-a, koja je na štetu lokalnih zajednica, što nije samo problem Mostara, već i gotovo svih gradova i opština u FBiH, te jaku centralizaciju u BiH, zbog čega u razvoju i investicijama trpi i Mostar.