BiH
11

Bešlagić: Krajem augusta odlučit ćemo koga ćemo podržati za predsjednika SDP-a

Piše: D. Brkić
Selim Bešlagić (Foto: Klix.ba)
Selim Bešlagić (Foto: Klix.ba)
Objavljivanje imena šest kandidata za predsjednika SDP-a BiH izazvalo je iznenađenje u javnosti zbog toga što među prijavljenima nema Denisa Bećirovića, inače, državnog poslanika i doskora člana najužeg partijskog rukovodstva.

Njegovo ime, kao kandidata za čelnika SDP-a BiH, spominjano je među članstvom okupljenim oko tzv. Lukavačke inicijative, koje predvodi bivši gradonačelnik Tuzle, Selim Bešlagić.

Bešlagić je bio protukandidat Nerminu Nikšiću na Vanrednom kongresu SDP-a BiH, održanom decembra 2014. godine. Tada je, nakon maratonskog glasanja "poražen" sa samo 9 glasova manje od izabranog Nikšića.

"Dio članstva koje traži demokratizaciju stranke i odlazak svih onih koji su doprinijeli njenom krahu na posljednjim izborima, odlučilo je da ne predlaži nijednog kandidata za redovni kongres koji će se održati 20. septembra. O tome koga ćemo od nominovanih kandidata podržati, odlučit ćemo krajem augusta", izjavio je za Klix.ba Selim Bešlagić, predvodnik Lukavačke inicijative.

Izborna komisija SDP-a BiH saopćila je da su se za predsjednika stranke kandidovali Nermin Nikšić, Emir Đikić, Jasmin Imamović, Svetozar Pudarić, Miro Lazović i Igor Vreta.

U kuloarima se može čuti da pristalice Selima Bešlagića na Kongresu sasvim sigurno neće podržati Nermina Nikšića i Jasmina Imamovića, koje optužuju za izborni fijasko i srozavanje ugleda stranke, jer su duže od decenije bili najbliži saradnici Zlatka Lagumdžije.

Za sada je teško reći ko će dobiti podršku ovog dijela članstva, ali se pretpostavlja da bi to mogli biti Miro Lazović i Emir Džikić. Obojica su, naime, SDP napustili kada se sa Lagumdžijom i njegovim pristalicama razišao bivši ideolog SDP-a BiH Nijaz Duraković.